Hej,

Hoppas någon kan hjälpa oss!

Vi är spekulant på ett hus och har hamnat i tvivel. Huset är byggt på 40 talet och påbyggt under mitten av 80. Vid pågyggnationen installerades ett FTX system. Vid visningen så tänkte vi inte så mycket på systemet, men idag när vi besiktade så märkte vi att det var ett konstant högt ljudfrån tvättstugan där aggregaet är placerat.

Huset är totalt på 160 kvm och och aggregatet är placerat på två högskåp i tvättsugan som finns på entréplan. Var vi än befann oss på entréplan hörde vi anläggningen. På övervåningen hördes inget. INte heller från in/utblås kunde man höra några speciella ljud som är störande.

Aggregatet är en Temovex 480.

Ni som äger FTX system, hur upplever ni ljudnivån?

Kan det vara så att anläggningens ålder har betydelse?

Eller är det så illa att placering av anläggningen är totalt olämplig? Det känns som en ganska stor merkostnad att bygga om och flytta på aggregatet.

Vad jag läst i andra trådar verkar Temovex vara enbra produkt. Men avsedd för placering på vind? stämmer det?


Tacksam för all hjälp jag kan få i frågan!


Hälsningar
Mattias
 
B
Hej!

Vi har ett Rexonet från 1988, det ger ifrån sig ljud, men man vänjer sig. det kan vara så att fläktarna bara behöver kontrolleras så de sitter ordentligt. det går även att köpa nya fläktar..

vi kommer dock att byta vårt mot ett modernt motströmsaggregat med hög verkningsgrad..

mvh
Anders
 
Det kanske går att ljudisolera tvättstugan mer?
 
Ljud kan transporteras med luft eller via stomme med t.ex. vibration. eller både och.
Kolla om anläggningen är upphängd eller står på ett vibrationsdämpande material. Det är en enkel o billig första lösning, kolla givetvis filter så att de inte är igensatta. Är det igensatta så kan inte luften röra sig fritt igenom och då uppstår gärna buller.
 
Be en ventilations firma komma ut och titta, och be sen om kostnadsförslag på vad som behövs göras för att få tyst på det?
En offert brukar ju inte kosta något.
Brukar inte vara några jättedyra saker vi pratar om angående så små aggregat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.