Hej!
Vi har nyligen köpt ett hus där det efter inflyttningen visat sig att en gemensamhetsanläggning är under bildande. Vår fastighet ska ingå i detta men vi fick ingen information om detta vid köpet. Gemensamhetsanläggningen ska äga och förvalta en asfalterad väg som går fram till 6 fastigheter. I efterhand har vi upptäckt att det står i exploateringsavtalet för området att anläggningen ska bildas, men av olika skäl har detta dröjt. Vems är nu felet till att detta inte framkommit vid försäljningen, den tidigare ägaren eller mäklaren?
 
Då får man nog titta på om informationen har varit tillgänglig i något offentligt register ex. i lagfarten.

Också på vilket sätt ni är bundna av ev. avtal som skrevs när området byggdes.
 
Eftersom gemensamhetsanläggningen är under bildande (drogs igång 2001 men har legat nere då någon av fastighetsägarna vägrat skriva på och kommunen följer upp detta först nu) finns den ej inskriven fastighetsregistret. Någon anläggningsförättning har ännu ej skett men kommer att ske under året.

Säljare var ägare då gemensamhetsanläggningen var på gång att bildas 2001och ska ha fått brev från kommunen om detta. Kommunen har heller inte skött något vägunderhåll de år säljaren har bott här med hänvisning till exploateringsavtalet.

Vi är helt bundna av det ursprungliga exploateringsavtalet, genom interna kontakter på kommunen har vi förstått att vi inte kommer ur detta. Exploatören som skulle se till att gemensahetsanläggningen bildades redan vid första försäljningen har gått i konkurs...
 
Nanny Fine
Säljaren borde informerat om detta.
 
Men har ni varit i tron att vägen var komunal?

Min fundering är alltså om ni borde ha upptäckt eller insett att det skulle komma en kostnad för vägen.
 
Förmodligen har inte förre ägaren informerat mäklaren om detta. Det spelar förmodligen ingen roll då det ännu inte bildats någon GA. Har varit med om ett liknande förfarande då jag ägde marken och alla fastigheter hade servitut för tillfartsväg. En dag flyttade det dit en handikappad man som fick med sig några andra om att asfaltera vägen då hans rullstol blev smutsig på grusvägen som var i ett otroligt bra skick. En GA bildades och flera års bråk om en ev. asfaltering... Nu har han flyttat och det blir ingen asfalt... :D

Står det i anläggningsansökan att det är far asfaltering som man söker..? Ofta står det bara skötsel och underhåll av farbar väg... bla bla bla... I så fall går det ju att överklaga ev beslut om asfaltering då det i så fall strider mot anläggningsbeslutet...
 
Det hör givetvis till god ton att säljaren skulle ha informerat om vad som var på gång.

Men rent formellt är jag inte lika säker på att han gjort fel.

Det fanns såvitt jag förstår inget beslut om att GA skulle bildas. En fastighetsägare hade ju stoppat. Säljaren kan då mycket väl ha varit i en situation där han inte visste vad som skulle hända. Ärendet föreföll tydligen ha runnit ut i sanden.
 
Några "klarlägganden"!
Vägen är redan asfalterad och vi har hela tiden trott att den har varit kommunal. Vägarna runt omkring är kommunala. Det var nu i vinter när snöröjning inte skedde som jag tog kontakt med kommunen och fick upplysning om läget. Det är kommunen som missat att inte följa upp skapandet av en GA, vägen står som GA på kartorna i exploateringsavtalet. Någon skötsel (snöröjning m.m) av vägen har inte skett under de år som den tidigare ägaren bodde där. Så även om den tidigaren ägaren inte "förstått" vad som var på gång då ett försök till skapande av en GA skedde 2001, så har han varit fullt medveten om att något underhåll av vägen inte skett. Inte heller detta har vi blivit informerade om.
Det finns alltså ett beslut om att GA ska bildas från 1998 och då exploatören inte fullföljt detta, gjorde kommunen att försök 2001. Då en av fastigheterna vägrade skriva på (vet ej vilken) hamnade ärendet "mellan stolarna" på kommunen men tas nu upp igen.
 
Vad är det som du ser som problem med detta...? Är det att ni inte blivit informerade eller är det att ni ser att det kan bli stora kostnader? Hur lång är vägen?
 
Enskilda vägar får ju statliga bidrag till skötseln, och en asfalterad väg som endast betjänar sex fastigheter lär bli ganska billig i drift. Med lite tur blir kostanden mao minimal.
 
Micke-vb:
Både kostnaden och informationen är "problem" för oss! Vi var inte i akut behov av en ny fastighet utan köpte huset för att få ett "smidigare boende" (huset är handikappanpassat vilket passar oss perfekt), något vi informerade både mäklare och säljare om. Det finns en gammal osämja mellan några av grannarna vilket innebär att det kommer bli en utmaning med en GA! Vad jag har förstått så är vi de första på gatan som dagligen använder bil, tidigare har gatan fått vara oskottad (bla eftersom de inte kunnat enas om hur skötseln ska ske). Vi har nu även fått uppgift från en av grannarna om att vi tillsammans med honom äger en snöskyffel (modell mindre) som vi kan använda på gatan!

mycke_nu:
Kan det var aktuellt med statsbidrag är det ju jättebra. Det gäller bara att någon tar tag i detta. Vi har sjukdom i familjen (därav det handikappanpassade huset) och det känns inte roligt att behöva lägga tid på detta...
 
Saul: Läs lagen om förvaltning av samfälligheter http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19731150.HTM

Allt du behöver göra är att vända dej till Lantmäteriet. Dom har alla lagliga befogenheter som krävs för att bilda föreningen och se till att den sköts.
 
Tack, mycke_nu, men det är inte bildandet av föreningen som är själva problemet. Det tar kommunen tag i. Det är den fortsatta förvaltningen och det faktum att vi känner oss totalt förda bakom ljuset som är det stora problemet!

Som det ser ut nu kommer vi att stämma säljarna efter rekommendation från jurist.
 
Men, vad handlar det om för pengar ni skall stämma en säljare på? Hur stor är er skada? Om jag tänkt rätt så handlar det om pengar som med stor marginal underskrider varje advokatarvode.
 
Om du vänder på det hela och tänker att en GA i ert fall bör väl ha en styrelse som du kan sitta med i eller vara med och påverka vad gäller skötseln av vägen. I så fall bör ni kunna se till att vägen är plogad på morgon och att underhållet sköts på ett exemplariskt sätt... Ok, det kostar en slant men det bör inte bli någon hög uttaxering per fastighet... En till fördel med det är att överskottet kan ni ju använda till att fixa till sånt som normalt inte görs efter en kommunal väg...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.