Sålde vårt hus 2003 och gjorde en vinst. När vi byggde nytt 2005 fick vi uppskov med vinsten. Om vi nu säljer vårt nybygge, måste vi betala uppskovet från förra huset och även ev vinst på nybygget då?
Har hört att reglerna är på väg att göras om.

/Ulle-Bella
 
P
köper du nytt igen? om inte så måste du betala uppskov från 2003 + skatt på vinst på 2005-huset.

Om du köper nytt så kan du fortsätta med uppskov. Dock är det så att du kan inte ha mer än 1.6milj i uppskov på en fastighet. Dvs om ni är två så är det max 800' per person. Oavsätt om reglerna ändras så är det dagens regler som gäller om du säljer i år. Det som har hänt på senaste tiden är att man måste betala 0.5% ränta på uppskovet vilket blir 1.67% på skatten som du skulle ha betalt (om jag nu inte har räknat fel). 22% på vinsten är det du ska betala i skatt.
 
Tack för snabbt svar. Tanken är att köpa nytt. Det var ju glädjande att jag slipper punga ut med flera hundra tusen på en gång i a f.

/Ulle-Bella
 
Hemmakatten
Man kan inte skjuta upp uppskov på uppskov. Om ni säljer nybygget så måste uppskovet från 2003 återföras i deklarationen. Ni får däremot i samma deklaration göra nytt uppskov för det huset 2005. eftersom ni förmodligen säljer med vinst, så blir effekten av det återförda uppskovet från 2003 i realiteten dämpad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.