Hej!

Har köpt ett hus med direktverkande el och en liten LLVP. Eftersom utseendet ju är det viktigaste när man tänker värmeekonomi (stor ironismajley här...) har de placerat inomhuseheten i husets minsta rum och utomhusenheten på norrsidan på andra sidan väggen. Eftersom det skall (och har) använts som sovrum kan man ju vilja stänga dörren till rummet och därmed har man inte någon större nytta av värmepumpen där.

Om man flyttar inomhusdelen drygt fem meter till entréhallen på bottenplan så kommer värmen att leta sig upp till övervåningen och den öppna planlösningen med vardagsrum och kök på kanske 70 m2.

Men hur gör man det? Hur hittar man en hantverkare som inte får sälja något, bara jobbet och är det värt att plocka ner och upp den gamla värmepumpen (cirka 5 år - har ingen aning om effekt, COP osv.)

Senast nästa sommar är planen att ha installerat ett vattenburet system i huset, dock kanske jag låter värmepumpen sitta som stöd/komplement beroende på vad som skall värma vattnet.

Hur skulle ni gjort?
 
Inte flytta då den VP kanske inte tål en så stor omställning att börja röra i rören. Den kanske bara har halva livet kvar och att då kosta på en flytt är väl lite bortkastat när det ska sättas in vattenburen värme.

NEJ

Protte
 
Håller med Protte, det är som upplagt för att något ska haverera om du flyttar på den. Tror knappt du räknar hem arbetskostnaden heller i lägre energiåtgång.

En idé skulle kunna vara att du tills du byggt ditt vattenburna skaffar en värmeförflyttare (fläkt) och installerar temporärt.
 
peoe skrev:
Hej!

Har köpt ett hus med direktverkande el och en liten LLVP. Eftersom utseendet ju är det viktigaste när man tänker värmeekonomi (stor ironismajley här...) har de placerat inomhuseheten i husets minsta rum och utomhusenheten på norrsidan på andra sidan väggen.
Självklart är utseendet viktigt och något man betalar mycket pengar för.
Jag blir inte klok på alla som instalerar fula och högljuda luft/luftvärmepumpar. Skitfula både invändigt och utvändigt och så väsnas de också. Allt detta bara för att spara några tusenlappar om året efter 5 år eller vad återbetalningstiden blir.

Tänk på grannarna också, eran baksida kan vara grannarnas framsida.
 
Håller inte med tidigare talare, en flytt borde vara smärtfri om den är korrekt utförd. Däremot borde det vara pissdyrt, räkna med en 5-tusing eller mer då det kan dra iväg ett par timmar med jobb.

Hur du hittar en som vill göra jobbet: eniro.se och sök på värmepumpsinstallatör. Sommaren är en massiv lågperiod inom branschen så det borde inte vara svårt att hitta någon.
 
Komplettera med en pump till på ett bättre placerat ställe!

Själv har vi en extra-pump i sovrummet på övervåningen och den skulle jag inte vilja vara utan under varma sommarveckor!

/Pontus

EDIT: Såg att du ändå hade tänkt dra in vattenburen värme. Låt pumpen sitta där den gör och kör den som AC!
 
det är rätt så enkelt att plocka ner en värmepump själv utan att behöva evakuera köldmediet, man kan nämligen pumpa in köldmediet tillbaka till ytterdelen som det en gång var vid leverans, det enda som behövs sen efter man har flyttat på den och kopplat ihop rören är en vacuumsugning och så släpper man på köldmediet igen.

för att få in köldmediet i ytterdelen så kör man igång pumpen i AC-läge, går ut och stänger den övre anstängningsventilen på ytterdelen helt, låter den gå 10 minuter till, varpå man även stänger den nedre, så stänger man av pumpen och så är det klart..
 
Det lät ju inte så komplicerat...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.