Vi bor i ett hus byggt 1905, det är renoverat i olika omgångar, troligtvis på 60 och 70-talet. Jag har letat och letat efter detaljerad information om hur man vet om det kan finnas asbest i ett material, men det verkar omöjligt att få tag i. Att det finns i eternit är ju ingen nyhet, men är det någon som vet i vilka andra material det kan finnas asbest och hur vanligt förekommande det är i olika material? Hur lätt frigörs fibrerna från olika material (Är risken stor att man fått i sig asbest om man t ex skrapat gammal färg inomhus)? Kan man se på materialet om det innehåller asbest? Kan man ta reda på om det finns i ett material utan att skicka allt på dyra analyser? Under vilken tidsperiod användes det som mest?
 
Asbest kan man även hitta i äldre rörisolering, men så länge du inte gör någon åverkan på den är det ingen fara. Samma sak är det med eternitskivor och rör, men såfort du får för dig att såga borra eller mekaniskt bearbeta dom bör man vara försiktig. Att skrapa färg förefaller väldans harmlöst och bör inte föranleda någon oro.
Eternit började tillverkas här i landet 1907. Det stora genombrottet kom på 30-talet åtföljt av en stark efterfrågan efter andra världskriget. Eternitplattor och rör användes fram till 1977 då det förbjöds.
 
Gamla rektangulära ventilationsrör som ser ut att vara av eternit är just det, eternit, så där finns alltså också asbest.

Sedan fanns det även i både kakelfix och lim till golvmattor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.