Det är vår stora fundering just nu, renovera eller bygga nytt?

Vi bor idag i det hus som ska renoveras alternativt rivas för att bereda plats för ett nyproducerat hus.

Vad är då problemet? Huset är daterat från 1800-talets mitt och har under åren ändrat fason. Det regnar in, vattnet fryser på vintern, golven är iskalla samt att det blåser in längs golvlister. Golvet över källaren (som grävdes ur på 40-talet) sviktar. Enligt en specialist så anser han att vi bör strippa huset totalt för att kunna stabilisera stommen och få ordning på takhöjd (varierar idag från 210 - 240 cm) och golv samt bygga ett nytt tak och lägga på ett par var med timmer för att få upp takhöjden på övervåningen.

Är det någon där ute som har varit i samma situation som jag beskriver här och kan berätta utifrån sina erfarenheter vad de har lärt sig. Lönar det sig att strippa ett timmerhus och bygga ett hus utifrån den stommen eller är det bättre att riva (sälja stommen då timmret verkar friskt) och bygga nytt på tomten. :-?

Tacksam för alla inlägg och kommentarer.


Thomas, Pernilla, Elsa & Eric (2,5 år & 9 månd)





 
  • gula_huset_3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Oj! Aldrig att jag skulle riva ett friskt och stort timmerhus! Det är ju en dröm att bo i ett sådant, och en boende-ekonomi och inomhusmiljö som du aldrig kan få i ett nyproducerat hus. Hade jag varit i era kläder så skulle jag ha läst på, framförallt i "Trähus, en handbok" och i Byggförlagets "Byggandsvård i praktiken" serie. Sedan skulle jag ta kontakt med en byggnadsvårdsantikvarie om råd för att komma vidare. Troligtvis får ni fylla igen källaren, som nog kan vara boven till det mesta... ::)

Men det beror ju också på vad ni vill ha, ett nytt hus med räta vinklar blir det ju aldrig, men destå mer charm och känsla. Tidningen Gård och Torp är också en bra inspirationskälla som tydligt visar vad mycket man faktiskt KAN göra när det gäller gamla friska timmerhus. Låna senaste årgången på biblioteket eller ring till förlaget!

 
Det är nog väldigt få under "byggnadsvård" forumet som kommer att säga riv och bygg nytt !, börja med att laga taket.
Gör två ekonomiska kalkyler, jämför, speciellt med avseende på risk och eran ekonomi.
Gör sedan en lista med saker ni vill ha i erat hus, finns inte de klassiska "mys orden" som snea väggar och dragiga golv så kanske inte ett gammalt hus är rätt.

Henrik
 
Håller med tallmilan, gör listor med för och nackdelar!
Har ni "bott in" er i huset och trivs jättebra bortsett från förtretligheterna med fruset vatten och div annat tycker jag att ni ska överväga att renovera, trivs ni inte alls med planlösning och annat, fundera på att bygga nytt.

En länk om gamla hus som kanske kan ge lite hjälp http://www.alebo.se/kultur/sv/kultur1.htm

 
W
Stod för samma dilemma för ett tag sedan och valde att renovera men ur ekonomisk synvinkel hade det varit billigare att riva och bygga nytt med extrem kvalite (alltså sinnesjukt dyrt med stockholms mått mätt). Vi ville dock åt charmen med ett gammalt hus så valet var lätt. Det var grymt tungt ett tag med svamp angrepp och diverse saker som gick åt helv---e men nu e efteråt känns det så rätt som det bara går även om nog vi losat en del pengar på det men pengar e inte allt.
Vi hade en riktigt grym arkitekt samt byggnadsvårdare som arbetar med att restaurera gammla slott och liknande och utan honom hade det blivit skit nu blev det grymt. Riktigt hantverkare är allt, inte sådanna som älskar gips, inte kan måla med linolja och aldrig har förkroppat några lister förut. De hantverkare som inte höll måttet skickades lång väg
 
Oj oj oj vilket härligt hus....Vilket läge....

Jag skulle ge min högra arm för att få återställa det i gammalstil. Byta tillbaka till gamla fönster mm mm.....

Riva?????????????? Nej nej nej helgerån....Det skulle aldrig bli detsamma.

Blir det verkligen dyrare att rusta än att bygga nytt. Varför??? Och vart ska ni bo undertiden?

Desutom om man rustar kommer inte hela kostnaden på en ggn.

Problemet med fruset vatten måste ju gå relativt enkelt att åtgärda. Vart fryser det? I golvet, ute?



 
Håller i stort sett med ovanstående, men funderar också på en formulering i ert inlägg:

harkeberga skrev:
få ordning på takhöjd (varierar idag från 210 - 240 cm)
Kanske jag missförstår, men upplever ni det som ett problem att takhöjden varierar? Att det inte är modern standardhöjd?

För ska man bo i ett gammalt hus, med alla fördelar det har, måste man också inse att man bor där på husets egna villkor. Vill man absolut ha raka väggar, 90 graders vinklar och hörn, modern standardhöjd och standardmått på allt osv. ska man inte ha ett gammalt hus. Då ska man låta någon annan ta hand om det, och köpa ett nytt någonannanstans istället.

I vårt hus har vi inte en vinkel som är rät, golven lutar, taket lutar, väggarna är sneda, alla dörrar har olika mått, takhöjden är som lägst 200 o.s.v. Men det är ett helt fantastiskt hus, byggt i en kvalitet och med ett hantverkskunnande som är enormt! Och är man 200 år gammal får man vara lite sned tycker jag.

Som sagt, kanske jag missförstår - och märker ord gör jag absolut - men man ska ju ha rätt förväntningar på och rätt inställning till ett gammalt hus...

Berätta gärna mer om vad ni tycker och hur ni resonerar!
 
Och berätta gärna mer om specialisten som verkar gett ett konstigt utlåtande...

Klart ni skall ha huset kvar. Nytt tak och fixa vattnet så har ni tid att fundera på resten.
 
Riv skiten! skulle bli mitt spontana svar, men nu bifogade Du foto på idyllen, så även jag får tänka om. Men du verkar ganska less på kåken då du beskriver eländet ;D
Men det blir svårt att se ett nyproducerat hus i den miljön, tror t o m naturen skulle protestera. Fördelen med att renovera, är att man kan bo kvar under tiden. Och så kan man utföra jobben när det passar en själv= under en längre tidsperiod.
Lycka till.
 
saturnus2 skrev:
Riv skiten! skulle bli mitt spontana svar, men nu bifogade Du foto på idyllen, så även jag får tänka om. Men du verkar ganska less på kåken då du beskriver eländet ;D
Men det blir svårt att se ett nyproducerat hus i den miljön, tror t o m naturen skulle protestera. Fördelen med att renovera, är att man kan bo kvar under tiden. Och så kan man utföra jobben när det passar en själv= under en längre tidsperiod.
Lycka till.
Det finns ganska många nya hus som liknar det gamla fina, på utsidan iaf :-/
 
Om det ska gå snabbt och någorlunda lätt så bygg nytt. Det är mkt arbete att renovera och man vinner inget på det ekonomiskt. Men vill man ha ett gammalt hus eller bor i ett hus som man trivs med så är det värt att renovera.
 
Jag säger Riv, eller sälj det till någon av de många entusiaterna härinne och gör dig en hacka! Visserligen är jag renoveringsless nu, men som du beskriver så¨skulle jag inte renovera, speciellt inte om ni ska bo där undertiden, då är nog risken att Elsa och Erik får flytta mellan mamma och pappa inom kort.
 
Manberg skrev:
Jag säger Riv, eller sälj det till någon av de många entusiaterna härinne och gör dig en hacka! Visserligen är jag renoveringsless nu, men som du beskriver så¨skulle jag inte renovera, speciellt inte om ni ska bo där undertiden, då är nog risken att Elsa och Erik får flytta mellan mamma och pappa inom kort.
Ja ä inte bitter ;)
Ett av de bästa (och nog så viktiga) inläggen på länge, med härlig inlevelse. Känns som du menade vad du skrev.
Jag tycker nog ändå att man bör sälja till nån istället för att riva...
 
Om du är tveksam och inte kan bestämma måste du ändå göra EN sak: Laga taket, åtminstone nödtorftigt! Annars river huset sig självt...
 
Som jag ser det så kan ingen ge er ett svar, de måste ni ta själva. Jag och min sambo har dividerat i fyra år, huruvida köpa och renovera eller smälla upp ett nytt hus. Vi har tomt, men måste vänta på att den söta gumman som vi ska köpa huset av får tag i en lägenhet.

Vi har bestämt oss för att renovera, av vilka anledningar? Ekonomiskt kommer vi billigare undan, arbetsinsatsen kan vi sprida på en längre tid och det finns vissa givna förutsättningar att arbeta efter både vad gäller hus och tomt. Det kan jag tycka är skönt, visst vill jag bestämma själv men när det blir för mycket så blir det både svårare och mer tidskrävande. Dessutom finns det saker i huset som jag kommer att återanvända, nuvarande köksinredningen kommer vi bland annat att förpassa till den tvättstuga som ska planeras in.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.