Hej,

vi köpte ett 70-tals hus för några månader sedan med mekanisk frånluft. Föregående ägare har gjort ett bra jobb för att tvätta bort 70-talet genom att öppna upp planlösningen, renoverat kök och badrum osv.

Efter att ha hängt i detta forumet ett tag har jag börjat undra om de i sin renoveringsiver tog bort ventilationen i köket när en vanlig köksfläkt installerades. Har förstått att det var ganska vanligt med en kombination av köksfläkt och "grundventilation" i samma enhet.

Den enda frånluft som finns nu på övre planet som är drygt 130kvm är i badrummet. Borde det inte finnas fler på så pass mycket yta?

Om man nu ska installera fler frånluftsdon, går det att göra själv. Är det svårt att justera in dessa så det blir tillräckligt bra, eller behöver man ta dit en firma?

/Ventilationsnovis
 
Hej, frånluft finns i "våtrum" och kök, dvs badrum, toaletter, tvättstuga och kök.

Har ni mek frånluft med centralstyrd frånluftsfläkt på taket så kan man dels undra hur den styrs idag, dels vart kökets grundventilation tagit vägen, samt hur spiskåpan är inkopplad (på bef ventilationssystem eller egen kanal).

Det kan vara rätt gjort eller helt åt fanders. Du får förklara mer.
 
Måste få ställa grundläggande frågor:
* Tycker du att luften känns dålig?
* Får du imma på insidan av t.ex. sovrumsfönster under natten?
* Eller är det bara en fundering?

Om svaret är Nej på de två första frågorna så skulle jag inte göra något.
 
Vi har inte känt av att luften skulle vara dålig än, men å andra sidan har vi inte bott där så länge än. Imma har vi haft på insidan fönster sovrum, men då visade sig fläkten vara avstängd. Slog på den men det verkar vara obalans/kassa lager i den, för den väsnas en hel del så vi har inte kört den på natten för att kunna sova. Så ett byte av den kommer det bli oavsett.

Fläkten på taket styrs idag genom en strömbrytare på vinden, någon annan reglering finns inte. Den nya köksfläkten har fått en egen kanal med egen takhuv och allt så det verkar väl OK så långt? Den stora frågan är som sagt vart grundventilationen i köket blev av. Det skulle iofs vara busenkelt att sätta dit ett frånluftsdon och ansluta det till fläkten på taket. Kommer åt allt från vinden nämligen.
 
Ett extra frånluftsdon i köket kan göra att du tappar en del av effekten från köksfläkten och du får ut stekoset i köket istället för att det endast sugs upp i köksfläkten.

Börja med att fixa frånluftsfläkten och testa om du fortfarande får imma på fönsterrutan på natten.
 
OK, ska göra det. Men en följdfråga om ni orkar med: Vad är bäst, kanalfläkt eller takfläkt. De jag tittat på i ventilationsbutiken.se verkar kanalfläkarna vara både tystare och dra mindre ström jämfört med takfläktarna vid ett givet flöde.

Spelar det någon roll? Antar att takfläkten är enklare att rengöra men om man monterar kanalfläkten rätt så blir det inte så mycket besvärligare det heller.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.