Hej ,
En villa som ligger på 325kvm, två plan, ska renoveras helt. Bärande väggar ska ändras, nya fönster på fasaden ska läggas till eller tas bort som givetvis behöver bygglov. befintlig ritningar är i pappersformat (ingen digital, dwg) då hela ritningar ska ritas i data från början.
alltså, två plan , 4 fasad , 2-4 sektion ritningar plus mätningar och ändringar ska ritas med data.
Hur mycket skulle arkitekttjänster kosta?

Tack!
 
Det beror mycket på hur mycket jobb det blir med att få till det. Det är en stor villa, och mycket som skall ritas, så det kan kosta allt mellan 25.000kr och 200.000kr beroende på vilka krav ni har, och hur mycket som måste undersökas på plats för att kunna göra nya konstruktionsritningar.
 
Du måste skilja på arkitekt och konstruktör. De flesta arkitekter har bara koll på vad som är genomförbart, men tar inte på sig att beräkna konstruktionen.

Eftersom du saknar ordentliga grundritningar på CAD. kan du tjäna en slant på att anlita en enklare förmåga, som överför befintlig ritning till digitalt format. Många arkitektkontor lägger själva ut sådana jobb externt. Eftersom du faktiskt verkar veta precis vad du vill göra skulle du egentligen inte behöva mer kvalificerad leverantör än en sådan byggnadsritare. En bygglovsritning på sådana villkor ska inte behöva kosta mer än 25 Kkr.

Däremot när du gör ingrepp i den bärande konstruktionen måste du - som sagt - anlita en ansvarig och kreativ konstruktör. De kostar i samma nivå som en billig advokat.

Tänker du ta hjälp också för att skapa anbudsunderlag och som konsult i genomförandet? DÄR passar en arkitekt som fisk i vattnet!

Tänker du använda arkitekt som kreativt stöd och bollplank i början av processen ska du hålla stramt i tyglarna. Dels för att göra dig själv tydlig med vad du vill ha. Dels för att kreativa arkitekter är något av det mest dyrbara som du kan råka ut för. Åtminstone om du försöker bygga det de ritar ihop...
 
Hej o tack för svaret.
Att vara säkert att vi är på samma sidan här :
Vi pratar om priset inkl moms eller?
För att jag skulle vilja jobba med en arkitekt som är försäkrad att vi kan skriva avtal osv.
 
Vi talar inte alls om några exakta priser med eller utan moms, utan om en grov gissning. Mer än 25 Kkr inklusive moms TYCKER jag inte att du ska behöva betala för att överföra en ritning från papper till digitalt format. Jag har nyligen betalat mindre än så för mer än så.

Definitivt besked kan du bara få genom att helt enkelt ringa och be ett par byggnadsritare om ett pris de själva kan stå för.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.