Hej

Jag vill ha tipps på planlösningar med entré i gavel. Har skissat lite men blir inte helt nöjd. När jag tittar på hus har de alltid huvudentré fram eller bak, med ev köksentré i gavel. Jag vill inte "förstöra" min framsida med en huvudingång som tar plats på ett ställe där jag vill nyttja utsikten! Någon som har tipps på färdiga planlösningar som man kan inspireras av?
 
Våra tankar gick precis samma väg. Så här byggde vi och är supernöjda :). En bonus vi inte tänkte på är att vi har fantastisk sjöutsikt från toaletten uppe. Om man inte stänger dörren alltså ;).

planlosningen.jpg

sommarmorgon.jpg
 
Jav >> Du vill inifrån ditt blivande hus skapa största möjliga tillgång av tomtens utsikt. Därför lägger du husets långsida åt detta håll. Nu anser du att byggnadens entré förstör framsidan och stjäl utsikt. Detta problem kan lösas på flera prinicipiellt olika sätt.

1. Förändra själva entrén, så att den inte förstör framsidan eller stjäl utsikt. Vad är det som säger att ytterdörrar måste vara massiva träportar, á la Glimminge Hus? Man kan mycket väl ha helglasad entré, modell fönsterdörr!

2. Placera entrén på husets ANDRA långsida. Även om du inte har förstaklass utsikt därifrån kan en fint utförd entrégård lyfta den del av tomten som annars är dömd att bli en trist baksida.

3. Placera entrén på husets ena kortsida. Detta alternativ underlättas i sin tur av ett par olika knep: Du kan a. bygga huset med relativt kort långsida och lång kortsida, och/eller b. att bygga flera våningar.

Vilket du väljer beror förstås på andra omständigheter. Hur är tomten formad? Vilken är dess topografi? Var har du insyn? Var ligger tillfart? Var finns grannhus och hur är dessa utformade? Och - sist men inte minst - vad tycker du själv är snyggast!
 
billy_baver skrev:
Jav >> Du vill inifrån ditt blivande hus skapa största möjliga tillgång av tomtens utsikt.
Husets långsida kommer att ligga mot utsikten, min tanke är att det ska bli ca 200+m2 i två plan, ganska smalt (kort kortsida, knappt 8m) så man får en längre "slagsida" mot utsikten och det medför lite problem. Jag vill ha så mycket nyttjningsbar yta som möjligt mot ena fasaden. Ingång på baksidan är inta aktuell. Vid entre vill man ju ha ytterkläder och med flera barn blir det en del som ska stoppas undan, det är plats som jag inte vill ha på "framsidan".

Tomten är svagt lutande mot utsikten (tillfarten på samma sida) och i bakkant där jag tänkt bygga finns en klippavsats som huset är tänkt att stå på, bakom tomten fortsatt stigande klippor.

Jag har tittat runt på ett par kataloger men hittar få hus med ingång i gavel, jag förstår att det finns en anledning till det. Det är nämligen väldigt knepigt att få till bra särskilt om man ska ha ett hus som är smalare än långt. Men jag hoppas att det ska finnas något som kan låna lite från, behöver bara lite hjälp att hitta.
 
Jag instämmer i att ett smalt och slankt hus blir ljusare och trevligare än ett tjockt. Men du kanske kan bygga i vinkel? Med den lösningen ökar fasadlängden utan att man ökar boytan.

Om tomt och detaljplan så tillåter kan man utnyttja detta optimalt genom att ställa byggnaden diagonalt (istället för rätvinkligt) mot tomtens utsiktssida. Man kan endera placera byggnadens "knä" upp mot klipporna eller ner mot utsikten. Entrén hamnar bäst centralt i byggnaden, nära vinkeln.
 
Ella: Vilken enormt vacker bild, totalt off topic men jag kunde inte låta bli
 
Jo, den synen är inte helt fel när man kliver upp på morgonen :).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.