Hej blr husägare i juni och tänkte fixa lite med trädgården i sommar

Runt huset är der rabatter som är 1,5 meter breda och dom hde jag tänkt och ta bort och lägga singel närmast till huset cirka 30 cm och sen lägga en rad kantsten för att skärma av mot gräset

Kan det bli problem med fukt eller nedrinning vid grunden ?

Mvh
 
Svårt att säga när man inte vet mer, ex hur långt ut takskägget går, hur bra dränering du har och om det är källare på huset, men du borde inte få mer problem än du haft tidigare. Jag tänker på att ett land borde vattnas då och då, och det vattnet blir du ju av med. Singel släpper igenom mer än ett land, men ett land släpper igenom hyffsat med fukt det också...
 
Det är ju att rekomendera att undvika rabatter intill husfasader för att undvika fuktskador etc, man kan ju lägga till en fuktspärr mellan fasaden och rabatten om man ändå väljer att ha kvar rabbatten.
Jag rekomenderar makadam som dräneringssten istället för en kantsten, det kan lätteare torka ut och vattnet rinner "snabbare" igenom och förbi fasaden. Förelen är ju att det luftar med makadam
Om du väljer att lägg kansten se till att de lutar från huset så det inte blir bakfall och samlas vatten.
Lycka till!
 
Hej okej får tänka på kantstenen så det blir rätt, tänka åka runt lite i god tid innan och titta på lite uställningar

Funderar på att ta Sjösten istället för singel också, det måste vara lättare för vatten att rinna igenom
 
Gammal tråd men kunde inte låta bli. Singel är bättre än matjord närmast huset, men bäst är att lägga stenplattor med fall bort från huset. Då tillför du mindre vatten mot huset vid regn.
 
Nja.... isodrän skriver.

Nej, undvik singel. Onödigt mycket vatten från regn och snösmältning tränger lätt ner i skiktet utanför ISODRÄN SKIVAN. Kylan går också lättare ner i makadam och singel än i täta jordmassor. Täta jordmassor gör också att ytvatten lättare rinner bort från huset.
 
Exakt. Under stenplattor har du någon form av bärlager och under det jord (förutom ev dränering, etc). Har du jord hela vägen upp mot husgrunden, så binds fukt i jorden. Även regn tillför mer fukt, som avdunstar längs med husgrunden. Har du hårda plattor med fall bort från huset, leder du bort mer vatten och mindre fukt kan avdunsta och ansamlas närmast huset.
Sen hur viktigt detta är beror på vilken typ av hus, samt hur det är isolerat. Men principen gäller oavsett. Enda nackdelen med plattor närmast huset är att regnvatten kan ”stänka mot husgrund/vägg” hur stort detta problem är beror på sockelhöjd, väderstreck/vind samt storlek på takutsprång.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.