Hej!

Vi har nu varit runt o tittat på några hus där man mätt upp fukten i grunden(främst platta på mark och krypgrund)

Ofta uppmäter de ca 15% och gränsen går vid 17%, detta gäller inte endast grunden utan i vissa fall också väggar.

För mig som inte är så insatt så tycker jag att 15% låter inte så värst mycket mindre än 17%? Var är egentligen normalt värde på fuktkvoten? Kan ju inte tänka mig att de flesta hus ska ha en fuktkvot på 0 %?

MVH
Jimmy
 
Ingen som har svar på denna fråga?
 
  • Gilla
Anno1000
  • Laddar…
Det är alltså inte så lätt som att säga att så här mycket ska ett "normalt" hus utan fukt ha i fuktkvot?
 
  • Gilla
Anno1000
  • Laddar…
Det är inte så lätt... det beror på vad man bygger, hur man bygger in det och tiden...

Är konstruktionen fri och välventilerad är väl 17-18% ok men plastar man in det direkt efter byggnation vill man nog ner en bit. under 15%?

Sök, läs och bli förvirrad ;)

/ATW
 
En fuktkvot på 18% i trä motsvarar en relativ luftfuktighet på 70% och där någonstans går gränsen för mögeltillväxt vid normal innohustemperatur.
15% motsvarar altså ca 60% och är hel ok ingen ökad risk för mögel.

Fuktkvoten i konstruktionen varierar över årstiden och det är svårt att säga ett generellt värde som det bör vara. Men under 17% är ok rent tekniskt.

/Patrik
 
TACK!

Då kan man säga att normal värdet ligger mellan 10-15% och är därmed aldrig under 10% egentligen och då defenetivt inte 0%.
 
Nej defenetivt inte 0%
Inomhus varierat relativa fukten mellan 15% och 80% över året
Medelvärdet på relativ luftfuktighet innomhus över året ligger normalt kring 40-45%
vilket motsvarar ca 10% fuktkvot i trä.
Absorbtion av fukt i trä är snabbare än desorbtion vilket innebär att det nästan altid är fuktigare än 10%. Så att de oftast mäter ca 15% är nog ganska normalt.

Patrik
 
Hej!

Ja det låter rimligt, i de 2 besiknings blad som vi har så säger Anticimex att de mätt upp 14,5% resp 15.5% i fuktkvot och att detta anses okay då gränsen går vid 17%.

De noterar dock på det ena huset följande:

Befintliga uppreglade golvkontruktion på entreplan riskerar på grund av naturlig fukt påverkan att drabbas av fuktskador (det noterades även byggspill på begonplattan i utförda provhål). Detta i sin tur kan leda till mikrobiella skador(angrepp av mikroorganismer) som kan resultera i att mirkobiell lukt sprid till boendemiljön.

Med anledning av att det finns träskyddsbehandlat virke i golv/syll konstruktion medför det en risk att kemisk lukt kan förekomma i materialet vilket i sin tur kan leda till att kemisk lukt kan tränga upp till boutyrmmena.

Inga avvikande lukter upplevdes vid golv/vägg vinklare eller i provhål vid besikningstillfället.


Detta hus är byggt 1975 och bör med den noteringen därmed vara en av många hus med platta på mark som har en överhängande risk att få fukt i grunden? Och vad jag förstår så finns det inte så mycket att göra åt fukt i grunden när det gäller platta på marken merän möjligen dra upp alla golv och sanera på något vis.

Torpargrund har så klart också en risk men kanske inte fullt så överhängande, här kan man dessutom montera in fläckt om det skulle behövas, det är dock ingen lösning jag skulle välja.
 
Gammla dåligt isolerade/dränerade plattor på mark behöver inte bli ett problem det beror mycket på markens beskaffenhet.
Får man problem så är nog det bästa att riva befintligt golv och bygga upp något nytt ventilerat golv typ nivell eller platon.

Torpargrund kan vara minst lika problematiskt.

Problem med kemisk doft från inbyggda syllar av tryckimpregnerat virke är inte roligt och svårt att åtgärda.

/Patrik
 
  • Gilla
Matlof
  • Laddar…
Ja det där med kemisk doft verkar inget kul, just därför e det så viktigt att köpet blir rätt.

Vi har fått ta del av 2 nya besiknings rapporter på 2 liknande hus. Det ena har en fuktknot på ca 15 % medan det andra har en fuktkvot på ca 8%. Båda med platta på mark och byggda 78-79. Med andra ord så kan ett hus ha under 10% fuktkvot och troligen bör normal ligga runt 10 %?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.