Ville bara starta en tråd om nya ROT-avdraget där formuleringarna nu är ute...

Nya ROT-avdraget är ju faktiskt något för den byggnadsvårdsintresserade:

http://regeringen.se/sb/d/11257#item117015
Under punkten "Vilka slags arbeten ingår i avdraget för reparationer, underhåll och om- och tillbyggnad?"

Reparation och underhåll är alla de åtgärder som du gör för att återställa eller bibehålla en byggnad eller lägenhet i samma skick som när den byggdes eller byggdes om. Det avser delar och detaljer som normalt behöver bytas en eller flera gånger under en byggnads eller lägenhets livslängd. Det kan till exempel vara om du målar om eller byter golv, tak eller vägmaterial.


Roligt, nu kanske man kan planera något utöver sedvanliga underhållet. Har Ni några planer?
 
Ja, vi har redan kört igång med två extraprojekt tack vare ROT avdraget. Fönsterrenorvering och renorvering av bakugn + sättugn. Vi försökte att hitta sådant där det finns en stor arbetskostnad, men liten materialkostnad.

Själv då? Har du ideér?
 
Har inte kört igång med något än. Konjunkturläget gör kanske att jag vill vänta en-två månader till innan familjen bestämmer sig. Komplettering i kök kan vara en åtgärd, annars blir det fönsterrenoveringar. Som avataren visar har vi lite fönster som behöver omvårdnad och eventuellt får jag tillgång till husets tidigare fönster. Dessa är dock utan karmar numera och av varierande omvårdnadsbehov...
 
Eftersom sambon är snickare gör vi det mesta själv..vilket ju är allra billigast. Men vi hade tänkt lägga falsat plåttak på de två verandor som kommer att bli på huset.

Där passar det oss utmärkt med ROT-avdraget. För precis som Fjäril skriver vill man ju hitta sånt med mycket arbetskostnad och mindre materialkostnad.
 
Vi sätter om kakelugnarna i år och hann med en del av bjälklaget innan jul! Det tar vi på ROT. :)
 
Är det någon som vet om ROT bara gäller i år, eller om man kan långtidsplanerera?
 
Jag tyckte jag hörde när det kom att det inte var tidsbegränsat utan skulle gälla från början av dec -08 och framöver. Kolla för säkerhets skull med Skatteverket!
 
Det står i texten att det är tänkt vara permanent (till nästa regering tar bort det ;))
 
Vi bygger ju som bekant för vissa upp vårt hus efter en brand och vi kommer utnyttja rot-avdraget maximalt.

Vi hade med facit i hand tur som fick några timmervarv kvar av gamla huset, allt annat är väck i princip men det handlar fortfarande om en renovering och inte ett nybygge i ordets rätta bemärkelse. Även om 90% av husets vikt är ny. Hade det blivit en ny kåk hade vi inte fått rota ett dugg och fått stå för "extrainsatserna" till 100% själva. Nu tar ni kära medskattebetalare hand om hälften av de lönekostnaderna vilket vi bugar och tackar för!

Men vi kommer förhoppningsvis inte att bygga klart huset i år eftersom rot-avdraget gäller per år och inte per projekt vilket känns lite surt. Men å andra sidan så är det ju lätt värt 100 lök att vänta med vissa arbeten till efter årskiftet.

Paragrafer som vanligt i detta byråkratiland.
 
Japp, vi kommer också att utnyttja ROT till max. Det blir en hel del arbetskostnad på vår utbyggnad, men framför allt el och vvs kommer att kosta en hel del. Vi hade ju hursomhelst planerat att göra detta och har lånat pengar därefter, så det var verkligen en bonus med ROT!
 
Jodå, arbetskostnad för tillbyggnad av småhus berättigar avdrag.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.