Vi funderar på att installera vacuumsolfångare och ställa på taket i vinkel mot solen (breddgrad är ca 68 grader). Tål denna typ av solfångare både snölast och kyla? Som kallast kan det blir närmare 30 grader.
 
Mina har legat på taket i mer än tre år nu. Som kallast har det varit -25°C. Solen skiner som den skiner.
Det har väl åtminstone hänt att det varit 20 cm snö på dem också.

Än så länge har det inte varit några problem med vakuumrören eller värmeväxlarlådorna.
 
Förök att köpa lite "kvallite" och inte Heatpipes från Kina. Illa nog har vakumrör generellt bara två års garantitid men så vitt jag vet så är det ingen problem med kyla och snö. Fotbollar och dylikt är värre. Är du rädd för konstruktionen så välj vanliga plana. Det blir lite större takyta som måste användas men de är ju lite mer rubusta.
 
"Inte heatpipes från Kina"?
De kommer därifrån nästan allihop.
 
De plana tar heller inte större takyta i anspråk än rören och de håller bevisligen i 30 år och troligen det dubbla. Det finns ju naturligtvis "riktiga" vakumrör men till helt andra priser och då tappar ju det hela den sk vitsen.
 
Finns några bra tillverkare av vakumrör blandannat i Tyskland. Prisskillnaden mellan vakum och plana ligger gissningsvis mellan 20-30 procent. Vakum ger en bättre nyttjandegrad än plana varav du måte ha mer "aktiv yta" om du installerar plana jämfört med vakum. Vakum fungerar också lite bättre vid molningt och kallt väder. Valet är hur ditt tappvarmvattenbehov ser ut och hur du ska placera installationen.
 
Den aktiva ytan på rörsol är oftast 30-40% mindre än byggytan och 500-700 kwh/kvm/år En plansol tex Lesol 5 AR ger 509 kwh/år/kvm 50 gradigt och i stort hela byggytan är referensyta och det är först vid helmulet väder (200 w/kvm)som rörisarna vinner och för att det skall "bli nåt" så behövs det en hyfsat stor rörsol för att slutresultatet ska bli mer än en pappersprodukt.Wagners rörsol kostar 8000:- för 1,3 kvm utan monteringskit. Lesol kostar 5100:- för 1.64 kvm så inte så illa gissat.
 
Uppdagade just att de 1,3 kvm är byggmåttet, ref-aran är 0,8 kvm vilket naturligtvis ger en annan prisbild.Priskillnaden blir väl då betydligt större 10000:-/kvm för rörisen o 3200:-/kvm för plattisen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.