Enligt ett nyklubbat EU-direktiv ska samtliga vägguttag i EU-området bytas och anpassas till en gemensam standard. Det chockerande i beslutet är att bytet måste ske redan före 31 december i år. I den svenska tillämpningen får dessutom installatörerna stå för hela kostnaden.

Man valde att låta alla länder gå över till brittiska uttag, vilket är ganska naturligt med tanke på att de är så robusta och rejäla. Dessutom tror jag att det skulle bli svårt att få de konservativa britterna att byta uttag. Då är det bättre att vi anpassar oss.

Vad säger ni om detta?

 
Det är den 4:e april idag - inte 1 april (då artikeln du refererar till skrevs).
 
Nu var ju det ett aprilskämt...

Men iden är faktiskt inte så dum, brittiska uttag är konstruerade så att man inte kan vända på fas och nolla genom att vända stickproppen fel.

Men det blir på tok för dyrt att byta ut alla befintliga uttag.
 
Och vem vill en stickkontakt på sisådär ett halvt kilo.

Skämtet är tyvärr inte fullt så dumt som det låter, det finns ett standardiseringsförslag sedan mer än 10 år, som innebär att hela Europa skall gå över till ett uttag som liknar det engelska, men som är betydligt mindre. Frågan är väl bara om det någonsin går igenom och blir implementerat. Engelsmännen har vägrat att införa det nuvarande Europeiska uttaget efterssom det går att sätta en Europeisk plugg (alltså våra 2 pinnars) på tvären mellan fas och skyddsjord i ett engelskt uttag.
 
H.äg Smurf skrev:
Nu var ju det ett aprilskämt...

Men iden är faktiskt inte så dum, brittiska uttag är konstruerade så att man inte kan vända på fas och nolla genom att vända stickproppen fel...
...plus att varje förbrukare har sin egen lilla säkring i sladden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.