Satt och läste igenom lite tipps för gräsmattevård och stötte du på begreppet marktemperatur. Vad menas egentligen med marktemperatur, alltså vart mäter man? Är det på markytan, ett par centimeter ner, eller ett par decimeter ner?
 
Information som jag har fått om markdjup som ska mätas, när det gäller marktemperatur och sådd av gräsfrö, har varierat. Meningen är ju att gräsfrön ska börja gro och eftersom de sås ytligt rekommenderar vissa gräsexperter att man mäter värmen på ca 2-3 cm djup. Andra rekommenderar ett djup på ca 5-10 cm. Använd en jordtermometer.
 
OK, tack för svaret.
 
Och vid vilken temperatur är det dags att börja pytsa ut fröna?

/ Fredrik
 
Rekommendationerna varierar. Vissa tycker att den rätta tidpunkten är när temperaturen håller konstant plus 5-6°C, andra säger att temperatur inte bör understiga plus 10°C.
 
Är det inte så att olika gräsfrön ( läs olika arter av gräs ex rödsvingel, ängsgröe, rajgräs mm) behöver olika temperaturer för att för att kunna gro? Kolla vad du har för fröer i din blandning och sedan kolla på temparaturen. och sådjupet för din blanding.
 
läste att gräs behöver fukt och 18 grader för att grå. Man kan så i lägre temp men då ligger fröna och väntar på rätt förhållanden för att grå. Eftersom fröna ligger yttligt så får dom ju bra värme soliga dagar men sår man för tidigt så är risken att dom blåser bort, spolas bort av kraftigare regn när dom bara ligger och väntar utan att slå rot. Mao värt att vänta på varmare dagar så att fröna rotar sej snabbt :). Mars är ingen bra tid att så ....
gaia
 
Man kan nästan så hela året.Vi la på frön på i Nov på ett nytt Tee.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.