Hej,

Jag har ett radhus som värms upp av el-element.
Elementen är av modell äldre (1972).
Huset ska jag totalrenovera (kök, badrum och annat..)
Funderar också på att byta energisystem.

Vad ska man välja?

Ha kvar det gamla?
Byta till nya energisnålare el-element?
Bygga in vattenburet (berg alt fjärrvärme)?

Är det någon som räknat på vad som är bäst ekonomiskt?

Huset är ca 150 kvm i två plan. (6 rum)

Tacksam för tips och råd.

//JG
 
Energisnålare element finns inte. Alla elradiatorer har 100% verkningsgrad.

Om bergvärme lönar sig beror på din förbrukning. Hur mycket använder du idag?
 
Om du har öppen planlösning kan du köpa en luft-värme pump. Att bygga in vattenburen värme kostar ca 100 000-125 000 i bara material och så minst 50 000 i arbetskostnad.

Två bra luft-luft pumpar kostar ca 35' inkl installation.
 
Var bor du föresten, det spelar också rätt stor roll?
 
Bergvärme kan nog bli lite knepigt, borrhål på en (förmodar jag) ganska liten tomt kanske inte är det lättaste att lösa. Nackdelen med luft/luft pumparna är att du fortfarande värmer ditt varmvatten med elpatron, alltså låg låg verkningsgrad jämfört meden värmepump. Det finns ett mellanalternativ som du kanske vill titta på och det är "nordenberedaren", med fläktkonvektorer på varje plan så kommer du långt och behöver inte dra så mycket rör. Nordenberedare hittar du på http://www.nordenberedaren.se/

Bergvärme berättigar dig till ett konverteringsbidrag på upp till 30% på allt utom bergvärmepumpen. Det gör inte luft/vatten.

Vad som lönar sig beror på din förbrukning och vad slutsumman för ett nytt system blir.
 
Om du byter ut värmesystemet mot tex en luft-luftvärmepump så kommer du att behöva dina el-element som backup och förstärkning vid stark kyla. Den enda orsaken att då byta ut dina el-radiatorer är om de är skabbiga. Problemet med 70-tals elelement är termostaten. Hos oss räckte det att släppa ut hunden för att elementen skulle vara glödheta i halva huset. Byt till ett elektroniskt styrsystem så går de styra över dygnet/veckan och blir mycket energisnålare och smartare.
 
Byt till ett elektroniskt styrsystem så går de styra över dygnet/veckan och blir mycket energisnålare och smartare.

Hur fungerar ett elektroniskt styrsystem?
Men drar inte de gamla elementen mer ström?

Ena planet har en ganska öppen planlösning medans det andra inte har det.
 
H
En luftvärmepump ge den billigaste värme man kan få näst efter vedeldning. Värmen står för största delen av kostnaden och varmvattnet för en mindre del. Det är på värmesidan du kan spara mest med pengar.
 
Vi monterade ett styrsystem för flera år sen som heter IQTherm.

Det fungerar så att ett eller ett par rum (max ca: 2200w effekt) styrs av en egen rumsregulator som man monterar på förslagsvis en innervägg. Regulatorn kan programmeras med en fjärrkontroll där man tex kan göra dygns och veckoprogram med upp till 6 st tider för tempändringar, ex nattsänkning.

Om de gamla elementen är märkta exempelvis 1000 watt så drar de 1000 watt vid full effekt. Om de inte är igengrodda med damm eller är ommålade så ger de oftast full effekt ut eller så lägger de av helt och hållet.
Vid monteringen av styrsystemet så kan man antingen vrida upp de gamla termostaterna på full effekt eller förbikoppla dem helt om de verkar vara i mycket dåligt skick, regleringen görs då av det nya systemet.
Vi har 7 st enheter för att styra hela huset och kostnaden var löjligt liten jämfört med den komfortskillnad och besparing det gett.
 
Visst måste nya oljefyllda radiatorer dra mindre än gamla ofyllda?
Oljan värms ju upp varpå förbrukningen avstannar, medans oljan sakta svalnar. Äldre radiatorer leder ju bara direkt via lite plåt som inte absorberar värmen något vidare.

Skillnaden kanske är ganska marginell, men visst gör det skillnad..
 
H
Ett elelement har alltid 100% verkningsgrad.
Oljefyllda element är nog ett av de dummaste påhitt som funnits.
Det värsta är ändå att folk tror att man sparar el med oljefyllda element. I de flesta fall blir elförbrukningen större genom att oljefyllda reagerar så långsamt på förändringar i den omgivande temperaturen. Ett direktverkande ger precis den el man behöver för tillfället.
 
Men nog måste det finna bättre och sämre element? eller är det styrningen man ska sats på?
 
Elelement har alltid 100% verkningsgrad, energin kan inte bara försvinna.
En gammeldags bimetalltermostat låter temperaturen variera ca 3 grader mellan till och från, vill man då ha minst 20 grader så kommer temperaturen att variera mellan 20-23 vilket är ett slöseri.
Sedan finns det bimetall med accelerationselement som lurar bimetallen något och kopplingsdifferensen är ca 1 grad.

Sedan finns det elektroniska som kan reglera på 0,1 grad där elementen slår till och från i minutintervall och ger en jämn låg (ex.vis 20 grader) värme.

Valet av element har mindre betydelse (inte olja), det är termostaten som kan spara pengar.

Protte
 
Ett element har alltid 100% verkningsgrad visst. Men det finns ändå bättre och sämre radiatorer.. dels radiatorer som sprider värmen bättre (självdrag i tex Nobö Sparpanel, den skickar delar av värmen lite snett ner mot golvet) samt att nya radiatorer med elektronisk termostat styr värmen smartare. Oljefyllda radiatorer ska ge en mindre torr luft än öppna radiatorer. Mest kostnadseffektivt för dig är antagligen att byta till nya elradiatorer i sovrum och andra stängda rum, ta bort radiatorerna i tex vardagsrum/kök (eller byta dom också mot nya om du har råd) och sedan sätta in en luftvärmepump.

Fast om varmvattenberedaren också sjunger på sista versen så kan de nog vara värt att satsa på en luft/vatten-värmepump eller bergvärme om du rymmer borrhål på tomten (finns väl även någon form av kompakt-kollektor man kan gräva ner om man har liten tomt?)
 
luft/luft eller mark/berg värme beror också på var du bor. I skåne funkar det jättebra med luft/luft eftersom det sällan blir så kallt att de inte fungerar. Är det långt norrut är det bättre med mark/bergvärme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.