Sitter och funderar på ventilationsförbättring av mitt hus.

Har idag ett självdragssystem med tilluft nere och utdragskanaler upp i murstocken. En del av tilloppsventilerna är övertapetserade och suget är klart undermåligt så nått måste göras.

En FTX-installation verkar inte helt ogörlig, plats finns på vinden, borde gå att komma åt ventilationspiporna, och så får man dra ned tilloppsventilation till sovrummen.

Men jag har även möjlighet att koppla en vattenvarient och koppla den till mitt värmesystem då jag har acctank med ledig slinga.

Har inte hittat någon större mängd info i ämnet, någon som är lite insatt och som kan lägga lite ljus om vad man bör gå på?
 
Du måste tala om vad du har för uppvärmningssystem.

Har du t.ex bergvärme så sparar du så lite på FTX att det bästa kan vara att enbart ha en frånluftfläkt. Då räcker det med att ta fram tilluftventilerna eller göra nya i fönsterkarmen i sovrummen.

Har du fjärrvärme, elvärme eller liknande så är det mer lönsamt med FTX.

/Hasse
 
Luft/vattenvärmepump med 750 liter acctank. Förberedd för solvärme.

210 kvadrat som skall hanteras. 4 i hushållet.
 
Jag tror det blir svårt att motivera FTX från en ekonomisk synvinkel. Pga din värmepump ger FTX en liten besparing i föhållande till kostnaden.

Då återstår det komfort-skäl som kan motivera FTX. Tänk dock på att FTX kräver regelbundna filterbyten och omkoppling mellan vinterläge och sommarläge.

/Hasse
 
b_hasse skrev:
.....Tänk dock på att FTX kräver regelbundna filterbyten och omkoppling mellan vinterläge och sommarläge.

/Hasse
Det finns ju många aggregat som sköter omkoppling till sommarläge automatiskt så att säga att FTX kräver det är felaktigt.
 
Det är ju inte hela världen att göra nått en gång i halvåret...
Har som sagt kanaler till i stort sett alla rum redan, så en FTX är nog inte jättesvår att få ihop. Men som sagt mina funderingar kretsar även kring en frånluftssfläkt med varmvattenåtervinning.
 
robsarve skrev:
Luft/vattenvärmepump...
Hej robsarve, menar du att du har en FRÅNLUFT/vattenvärmepump?

I så fall har du ju redan tagit ut energin ur frånluften,
så det finns inget mer att vinna på en FTX.


//KoW
 
Hur mycket sparar man på att ta tillvara frånluften egentligen?
Jag har mekanisk frånluft och luft/vattenvärmepump. Tycker luften inne är bra och förbrukningen förväntas/verkar låg i mina ögon. Är det verkligen ekonomiskt försvarbart med ett FTX-system?
 
Nej jag har en luft/vattenvärmepump som uppvärningssytem. Som ventilationssystem har jag inte en frånluftsvärmepump, utan självdrag med kanaler.

Om inte luftkvaliten hade varit dålig hade jag inte ens övervägt en FTX.
 
Hittade denna länk där någon räknat på sitt hus i Västeråstrakten, han skattade
energivinsten till ca 4500kWh/år med FTX.

http://www-pp.hogia.net/bengt.stridh/Gaddeholm/energisystem.html

Penningvinsten blir dock annorlunda, det behövs som sagt dyra filterbyten och
extra el för FTX systemet plus en saftig investering...Har man vedeldning blir det antagligen en ren förlust med FTX. Samma för berg/markvärmepump antagligen. (Lite osäkert eftersom du har luft/vatten VP som funkar sämre på vintern, då FTX ger mest.)

Man kan spara mycket på att inte ventilera i onödan. Att dra ner på ventilationen i rum man inte vistas i är nog en betydligt lönsammare investering,.(Även om normen är 0,35l/sek per m2 boyta)

Sen det där med självdrag: Billigt MEN förutsätter att murstocken hålls varm med eldning !!! Sommartid sätter man in myggfönster istället...
Så om du har ett hus med VP men fortfarande har en fungerande murstock, kanske en vedspis eller kamin vara en bättre investering än FTX för att få fart på ventilationen

Energiinnehållet i torr luft är Temperaturskillnad*1,2*1000*Luftkubikmeter/sek*tid

I ditt fall med 210m2 skulle normen kräva knappt 270m3/h i ventilation.
vilket ger en effektförlust (utan återvinning då) på 80W per gradskillnad inne-ute.

Dvs är det 20 inne och noll ute 1600W eller 38kWh/dygn...
 
Har redan en braskasett installerad och kör fram till på torsdag på Olja i en kombipanna (sen åker den ut) tyvärr räcker det inte för att ge tillräckligt med drag i systemet ens idag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.