Är det golvbrunnen som avgör om ett rum är ett våtrum?
Tänkte gör iordning tvättstugan i källar. med nya vatten och avloppsrör, ny golvbrunn m.m. Samtidigt tänkte jag dra in en golvbrunn i pannrummet som ligger vägg i vägg och en golvbrunn in i"Hydrofor-rummet" som också ligger vägg i vägg. Är dom då också våtrum?
 
Japp.
 
Är garage i huset också våtrum då ?
 
Frekke:
Detta innebär alltså att man ska ha tätskikt i pannrum?
Ett fast avlopp då? T.ex endast till toalett eller tvättmaskin?
 
Tätskikt har man inte i källare, förutom möjligen precis där man duschar.
 
Frekke skrev:
Japp.
Näpp.

Det är rummets användning som avgör om det är ett våtrum eller inte. En tvättstuga blir därför oftast inte ett våtrum utan då behövs bara tätskikt på golvet plus uppvik. Detta trots att det finns golvbrunn.
 
T
Japp, det räcker som sagt med tätskikt på golv och uppvik 5-10 cm!
 
Är i samma situation, skall göra om tvättstugan. Våran ligger i anslutning till badrummet, vilket är ett våtrum. En glasdörr skiljer badrum från tvättstuga, är då tvättstugan fortfarande ej våtrum?

Om det nu ej klassas som våtrum, kan man då använda de "vanliga gipsskivorna" på väggarna?

Jens
 
Törnrosen: Tänk att nån alltid måste vara värst :)

Min tvättstuga ligger i källaren med tunnt betonggolv, så det får nog bli utan tätskikt. Kanske en del av rummet får tätskikt.
 
Dalle har rätt.

Somelvis - användningen avgör huruvida det är ett våtutrymme.

Fremar - "Tätskikt har man inte i källare, förutom möjligen precis där man duschar." Reglernar medger inga generella undantag för källare utan bara i sådana fall där då golv- och väggytor har direktkontakt med med markunderlag och vägg och golvmaterialet är mineraliskt, inte annars. Även i dessa fall så så ska det (som du skriver) vara tätskiktt i duschutrymmen och liknande ställen.

Törnrosen- Våtutrymme eller ej?

Beror på hur det ser ut hemma hos dig. Utsätts golv och väggar i "tvättstugan" för vatten p g a användandet i badrummet (trots glasdörren) så klassas det som våtutrymme. Om inte så är det tätskikt på golv och uppvik på vägg som gäller.

Gips i tvättstugan?
Om man tolkar BKR ordagrannt så får inte gips anävndas i golv och på vägg i våtutrymmen. Detta skulle medföra att man kan använda gipsskivor i ett utrymme som inte kvalificeras som våtutrymme (t ex en tvättstuga).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.