Vi funderar på att eventuellt ha generationsboende, eller också möjlighet till att hyra ut ett rum med pentry+toalett men har inte riktigt hittat hus i vår budgetklass vars planlösning skulle fungera. Vi vill helst inte bygga souterränghus. Tanken är att huset skall vara nyckelfärdigt , möjligen kan vi inreda övervåningen själva. Finns det någon som har varit i samma läge och lyckats hitta en strålande lösning?
 
En lösning är att bygga med fristående garage eller carport, som med förlängning rymmer också en bostadsdel. Gör man det rätt får ni en snygg tomt, och extrabostaden hamnar lite för sig själv utan att de som bor där stör er eller tvärtom.

Några av husleverantörerna har säkert nyckelfärdiga komplementhus av denna typ. Men är ni beredda att inreda övervåning under egen entreprenad fixar ni säket också detta på egen hand.
 
Tack för tipset, det tål att tänka på. Vi har utvecklat idén till att kanske bygga en enskild bastustuga som skulle kunna inrymma en gästlägenhet. Undrar bara om detta egentligen lir billigare än att ha bastu-extra rum i själva huset. Hur mycket dyrare kan en extra byggnad - även en liten en - bli?
 
Totalkostnaden borde bli ungefär densamma: 15-20 Kkr per kvadrat med vanlig bostadsstandard, ifall ni låter proffs göra rubbet.

Bygger ni komplementhuset på samma gång som huvudbyggnaden uppstår inga nya ställkostnader. Rördragningarna kostar förstås extra om ni bygger anexet en bit bort. Men i gengäld slipper ni dyrbara ställningar iochmed att ni bygger LÅGT.
 
Tack för ett snabbt gensvar! Låt oss säga att man skulle ha en gemensam grundplatta för båda byggnaderna - med t.ex. en vinterträdgård emellan, eller terasstak - då borde väl rördragningen inte skjuta i höjden prismässigt?
 
Tycker jag låter som en klok och trevlig lösning.
Men dubbelkolla med branschfolk!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.