Hej
Jag funderar på hur man ska kunna sätta en list, som ska motverka att fukten sprider sig till bastuväggarna både från utsidan och insidan av bastun. Jag har tänkt att lägga klinker idag på hela golvet både i bastu och i badrummet.

Jag undrar om man kan göra så här:
1/ Kapa till våtrumsgipsskivor i längder med 10cm bredd.
2/ Montera dessa längder mot golvet och skruva dem i väggen
3/ Applicera tätskikt på golvet och dessa lister
4/ Klippa till och lägga dit fuktspärrsremsor(osäker på namnet) i vinkel golv och list
5/ Applicera nytt tätskikt på samma ställe som 3
6/ Kakla

Hur låter detta? Finns det bättre alternativ?
 
Redigerat:
Inte så mycket att kommentera. Exakt så ska du göra.
 
kom på en sak till,
våtumsgipset är ju plant, medans bastupanel går är ojämn. hur gör man i gliporna mellan panel och gips? gäller det endast att trycka i silikon där eller finns det något annat man kan göra?

Hur enkelt är det att knäcka våtrumsgipsskivor? med cirka 10cm s bredd?

Kompisen sa att han skulle bara ha lagt dit tätskiktsremsorna, lagt på tätskikt och sedan spikat upp en list som täckte detta. Detta låter för enkelt för att vara godkänt.
 
Sockeln och panelen ska inte ligga i linje med varann. Sockeln ska gå innanför panelen så att luften kan cirkulera bakom denna. Du ska alltså kunna sticka in fingrarna bakom panelen med sockeln på plats.

Ser inget problem att knäcka våtrumsskivor. Får du problem så får du väl ta fram sågen. Se bara till att ta en kass såg eftersom gipsen effektivt dödar sågtänder.

Spika och tätskikt är två ord som inte går ihop...
 
Gjorde nåt liknande men för att man inte skulle sparka genom dessa "lister" så satte jag helträ bakom dessa. Detta gjorde jag genom att sätta en 2"x6" liggande mellan reglarna (såklart med den breda sidan riktad utåt).

Sparka sönder det den som kan ;)

I övrigt passade jag in panelen mha spikläkten så den kom c:a 1 cm utanför klinkeruppviket, sen tog jag bort den bakre spåntkanten så att det blir plats för luften att cirkulera om den nu känner för det.
 
Även jag förstärkte gipsen, men i mitt fall med en plywood. Inte bara som förstärkning utan också för att bygga ut så att sockeln inte skulle hamna så långt innanför panelen.
 
jag kan inte sätta någon list under bastupanel eller emellan sidorna, utan jag måste skruva den på utsidan av bastupanelen. Då jag inte har något direkt mellanrum mellan den och golvet.

Mina bastuväggar har helt isolerade med plastfilm och mineralull. De är helt täta förutom två fuktmätningshål jag gjorde tidigare, för att se om något behövdes ordnas men icke.
Min tanke är därför att skruva dit renoveringsgips för att sedan sätta tätskiktet mot golvet och den nyditskruvade gipsen.
 
Har du plast i bastuväggen? Det bör du absolut inte ha då den inte tål värme. I såna fall bör du använda bastufolie.

Går bastupanelen hela vägen ner till golvet? Varför?
 
jag har någon sort plastfilm i väggarna, vet inte vad för typ. Bastun byggdes på sjuttiotalet, och "plastfilmen" ser ok ut. Observera att jag endast har rivit golvet och gjutit upp nytt golv, därav blev det nya golvet lite för högt.

Jag har alltså kvar befintliga väggar.
 
OK. Det är inte en nybyggd bastu med andra ord. Det förklarar allt. Numera bygger man ju bastun som ett "rum i rummet" till skillnad från förr då man slog bastupanelen direkt på reglarna i ytterväggen.

Går det att kapa bastupanelen ca 5 cm nederkant så att den inte kommer i kontakt med golvet eller har du reglar i vägen bakom?
 
har tyvärr reglar i väggen bakom, det är därför jag funderar på att lägga list och fuktspärra den så att golvet blir ett eget "kärl" om du förstår hur jag menar.
 
Ja, för golvets del funkar det absolut med den lösningen. Däremot innebär det ju att panelen blir helt tät mot golvet, vilket hindrar luften från att cirkulera bakom panelen. Fukten mellan panel och tätskikt blir därmed kvar längre och risk för fuktskador finns därmed.
 
Om jag sätter gipsskivan på distanser, på en cm. Alltså så att min lilla list kommer utifrån väggen med cirka 10mm, så borde väl ventilationen fungera ändå?

Det intressant var att väggarna var helt slutna från början, de var reglade i det tidigare golvet i bastun. Samt att dessuom var plastfilm som gick från väggarna ner under golvet. Sedan vet jag inte riktigt om det är den ultimata konstruktionen eller om bastubyggare var ute och cyklade.
 
Som sagt, förr byggde man bastu på ett annat sätt. Ibland funkade det ändå, ibland inte. Bygger man nytt väljer de flesta såklart att inte chansa utan kör med luftspalter och extra isolering.

Risken med den lösning du föreslår är att det rinner vatten längs väggen (t ex bakom aggregatet) och in bakom listen du distanserat ut. Eftersom resten av bastun inte är byggd enligt nuvarande föreskrifter så skulle du ju kunna köra den enkla lösningen (utan luftspalt) och sedan håller det så länge det håller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.