Hej!

Vi har fått två olika förslag på puts till vårt hus (förhöjt 1-plans hus på ca 140m2). Det ena förslaget är på en sprutputs från STO (www.sto.se) på 50mm cellplast som förankras mot ute gips, och det andra förslaget är på en sprutputs från Optiroc (www.optiroc.se) typ Serpo på 50mm stenull som förankras mot ute gips. STO putsen bygger på en nyare tunn sprutputs, medan Optiroc putsen bygger på en äldre tjockare sprutputs.


[*]Är det någon som har positiv eller negativ erfarenhet av dessa två fabrikat (STO vs Optiroc)?


[*]Är den tunnare putsen lika tålig mot eventuella "rörelser" i stommen, som kan ske mellan årstiderna?


[*]Hur påverkas dessa två olika puts typer av kyla och fukt?


[*]Ungefär hur länge har man använt dessa två olika tekniker(är den tunna tekniken väl beprövad)?

Mvh / Erik
 
Det finns ett tredje alternativ som vi ska använda till våra kupor på övervåningen. Bottenvånngen är av cementblock så den kommer redan putsad.
Vi hittade skivorna i ett byggvaruhus och beställde dom genom hustillverkaren för att dom ska redan vara monterade vid leverans.
Det är en mineralskiva som man kan putsa direkt på (stark som cement men lätt).

Den heter Masterfasade. Priset är ca 200kr/ kvm.

Cellplast har problemet att det är mjukt och tåll inte så mycket.
Slår du på väggen kan du lätt göra ett håll i putsen.
 
Ett bekymmer med sprutputs är att du inte oplanerat kan hänga upp något på väggen.:-/ Du måste då regla upp bakom, innan putsen läggs på.
 
Inte om du har Marsterfasade skivan ;D ;D
Där kan du hänga vad du vill 8)
 
Kan du berätta mer om materialet, Sweli? Vi, precis som Erik och Emma, planerar att välja cellplast av något slag, men detta lät intressant....

Berätta mer - hur tjocka är de där skivorna? Hur fäster man dem i gipsen? Var det någon byggvaruhuskedja eller en lokal handlare som hade dem? Vet du om man kan sätta dit dem iefterhand? Huset är redan förberett för cellplasttjockleken, men jag antar att man kan "ångra sig"....
 
Vi hittade skivan på Fredells byggvaruhus i Stockholm.
Där hade dom alla broschyrer för innomhus och utomhus putsskivor.

Skivorna är 10mm tjocka. Masterfasad är en stark och obrännbar skiva. Den är uppbyggd av cement, kalk och kissel samt armerad med cellulosa fibrer, den kan varken ruttna eller mögla.

Den sätts upp efter "vindskivan" (gipsskivan) med träläkt 22X70mm med cc 600mm. Man monterar Marsterfasaden på träläkten.

telefonnummer och namn på specialisten hos Ljungbergs som är distributören för skivorna i Sverige:

Peter Isaksson, 0708-861990.

Det finns en produkt som man blandar direkt i silikatfärg som är nåt sorts sand. Vi hittade på Ekesjöö en produkt som är amerikansk som heter "Sand structure" . Här kommer beskrivningen från Alcro men Beckers har samma produkt.
Vi tänkte testa produkten innan man ger sig på att putsa på en bit av Masterskivan och se om det fungerar.

Ett torrt strukturmedel som blandas i inomhus- och utomhusfärg för att få fram olika putsstrukturer. Kan användas t.ex. i Milltex 2, 7 eller 20, Bell, Proffs, Bas, Stugfärg, Muresco och Silikatfärg. Strukturmedlet finns i två grovlekar, fin och medium. Strukturmedel Medium ger en "normal" putsstruktur, Fin ger en slätare putsstruktur. Beroende på appliceringssätt, färgtyp och antal strykningar kan man få fram en yta som liknar fin puts, spritputs, kvastad cement eller kalkputs. Långhårig roller eller trattspruta ger en struktur lik fin spritputs. Penselmålning med en mjuk tak- eller tvättpensel ger en lägre struktur som kvastad kalkputs. Exempel på målningsytor som kan ge putskaraktär är betong, lättbetong, gipsskivor, tidigare målade eller glasfibersatta ytor.

Jag hoppas att jag har svarat på alla dina frågor annars kan du återkomma ;D
 
Jag har nu kollat upp detta lite mer, både i praktiken och i teorin och det blir nog en Optiroc puts. Jag var och tittade på en fasad som var putsad för ca 5-år sedan med STO tekniken och det var en bedrövlig syn. Den tunna putsen verkar inte hålla för lite slag och stötar om man har barn, t.ex.

Finns det någon som har putsat sitt hus med STO tekniken, som kan dela med sig av egna erfarenheter?
 
Hej!

Tänkte att det var dags att uppliva denna gamla tråd om puts. :D

I helgen var vi ute på promenad och gick förbi ett antal nybyggda hus. Många av dessa hade en grund byggd med någon form av sten (Leca/lättbetong?) som sedan putsats.

Ve och fasa, nästan alla grunder visade upp ett synligt "rutmönster" och det gick utan någon som helst tveksamhet att peka ut stenblocken under putsen. Är detta normalt på en putsad grund? Jag menar, ska stenblocken verklitgen "skina igenom" putsen eller är detta resultatet av en felaktigt utförd putsning?

Nu ska det sägas att det inte såg ut som om grunderna var helt färdiga eftersom alla var gråa. Kanske det är den utanpåliggande färgen som fattas och som ska rädda upp det hela?

Kan sägas att jag även sett ett äldre hus med en fasad i lika tråkig kondition.

Kommentarer?

Mvh Stefan ???
 
Hej Stefan, du kan fråga Lövskog, här på forumet, han har byggt i leka och putsat själv och det ser inte ut som du beskriver, otroligt bra gjort.
 
Hej Sweli!

Jo jag har pratat med Thomas och visst är hans arbete super! Jag vet att han kört med den "gamla" putsstilen (dvs. ett tjockare lager puts med sprits ovanpå) men frågan är varför de flesta husgrudner jag sett under helgen såg så fula ut  ???

Mvh Stefan  :D

PS Mr Lövskog byggde sitt slott i Ytong DS
 
Stefan, svaret är enkel: "Det är inte de som ska bo där, alltså behöver man inte göra ett bra jobb"

Vi ska putsa hela övervåningen på vårt hus med Masterfacade som underlag. Vi vet inte riktigt vilken typ av puts vi kommer att göra, men under alla omständigheter ska vara nästan exakt den vi kommer att ha på bottenvåningen som kommer putsat från fabriken.
När vi åkte runt och tittade på dom hus som fabriken hade gjort med putsat fasad, såg dom väldigt snygga ut.
Det är ett helt annat sak när man har betongväggar som är redan putsade, man behöver bara måla.
Nu blir det att vi ska försöka efterlikna dessa väggar, det kommer inte att bli lätt :-/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.