Hej Amanda! Personligen tycker jag att det är opraktiskt att trappen till övervåningen börjar precis innanför ytterdörren. Där hamnar ofta skorna, som kanske är blöta och smutsiga. När du ska till övervåningen måste du kliva över dem. Även om du har en ordentlig familj ::) som ställt undan skorna så är det ofta blött på golvet. Jag hatar att bli blöt om strumporna!;)
 
Hej!

Vi har trappan till övervåningen precis innanför ytterdörren men eftersom vi i stort sett alltid använder groventrén har vi inga skor ivägen eller blött golv vid trappan. :D Detta fungerar bra för oss med två barn så om ni kan tänka er att använda groventrén blir det nog inga problem med trappans placering innanför dörren.
 
Jag är uppvuxen i ett hus med den planlösningen!!! Några små skillnader bara; vi har ingen öppning mellan kök och vardagsrum eller mellan gäst- och vardagsrum, och bara en vanlig dörr in till vardagsrummet istället för pardörrar. Och så var/är (min mamma bor kvar där) det inte öppet upp i hallen. Man gjorde inte så på 70-talet vad jag vet ;). Och inget burspråk i vardagsrummet :(. "Vårt" hus har gaveln mot gatan, så vi använder alltid groventrén.

I det hus jag förhoppningsvis kommer att bygga blir dock inte trappan innanför dörren. Dels på grund av skräp, väta och smuts som hamnar där om man använder den dörren, och dels för att jag tycker att trappan tar upp så mycket plats där. Utrymmet under trappan är svår att utnyttja på ett vettigt sätt.

Personligen vill jag hellre ha ett större kök och lite mindre vardagsrum. I detta hus hade jag nog valt att ha köket rakt fram, med burspråket, och då fått vardagsrummet längs gaveln, något vinklat. Och jag hade skippat öppningen in till gästrummet.

Hur som helst så tycker jag att det är en ljus och trevlig planlösning! Jag gillar verkligen att det blir ljust i hallen, med både öppet upp och hela burspråket rakt fram!

 
Det är ju många dörrar som tar upp värdefull väggyta.
behöver ni verkligen så många ingångar till alla rum ???
 
Skjutdörrar kanske kan vara ett alternativ...
 
Fundera på detta -

1. Ta helt bort väggen mellan kök och hall.
2. Flytta trappan till vänster om entrén.
3. Låt trapploppet börja i köket.
4. (Eventuellt) slopa dörren mellan kök och vardagsrum.

Ni slipper ohägnet med skokaos vid trappans fot.
Ni får fin kontakt mellan kök och ovanvåning.
Genom att slopa väggen mot hallen kan ni också slopa dörren mellan kök och vardagsrum. På så vis kan ni rita in
större sammanhängande arbetsytor i köket.
 
Vill för övrigt skicka en liten varning. I Pilegårdens ovanvåning finns två små takkupor. Den ena är placerad ovanför entrédörren med ett fönster cirka 3,5 meter ovanför bottenvåningens golv.

Fundera på hur lätt detta fönster är att - putsa ...
 
Om ni vill ha det praktiskt skulle jag råda er att ta den "planlösning 1" av huset där köket och grovingången ligger bredvid varandra. (Det måste ju så klart passa med utsikt och väderstreck också, men tänk på att man kan spegelvända huset också). Jag skulle så klart lägga till det stora burspråket också :)

Som många påpekat så är det trångt vid ytterdörren/ trappan. Utgår man från planlösning 1 skulle jag flytta entrédörren någon meter åt arbetsrummet till så att hallen blev större och arbetsrummet mindre, nu är det jättestort! Fasaden kommer ju då inte att bli helt symmetrisk men det kommer att bli harmoniskt och fint i alla fall.
 
Dreams skrev:
Hej Amanda! Personligen tycker jag att det är opraktiskt att trappen till övervåningen börjar precis innanför ytterdörren. Där hamnar ofta skorna, som kanske är blöta och smutsiga. När du ska till övervåningen måste du kliva över dem. Även om du har en ordentlig familj  ::) som ställt undan skorna så är det ofta blött på golvet. Jag hatar att bli blöt om strumporna!;)
Håller med, fast i vårt fall är att det dras in så himla mycket jord och sand den vägen när vi har gäster, eller om ungarna går in den vägen. Och sen springer ungarna där på vägen upp till ovanvåningen och så blir det grusigt där uppe också. Hade velat ha en liten tambur som stack ut, där man kunde ta av sig skor och kläder, innan man gick in i hallen.

Pernilla
 
billy_baver skrev:
Fundera på detta -

1. Ta helt bort väggen mellan kök och hall.
2. Flytta trappan till vänster om entrén.
3. Låt trapploppet börja i köket.
4. (Eventuellt)  slopa dörren mellan kök och vardagsrum.

Ni slipper ohägnet med skokaos vid trappans fot.
Ni får fin kontakt mellan kök och ovanvåning.
Genom att slopa väggen mot hallen kan ni också slopa dörren mellan kök och vardagsrum.  På så vis kan ni rita in
större sammanhängande arbetsytor i köket.
Håller inte med.
1. Matos ska stanna i köket.
4. Vi äter ofta i vardagsrummet och då är det praktiskt med dörren mellan kök/Vrum.

Däremot tycker jag ni ska slopa dörren Vrum/arbetsrum.
Eftersom ni har 3 barn antar jag att föräldrarna tar arbetrummet, och barnen varsitt rum på ovanvåning, såvida inte ett av barnen är väldigt litet och kommer in ofta till er på natten  ;).  Därför gillar jag inte Planlösning 1.
Däremot gillar jag det andra alternativet eftersom köket där är 19kvm mot 17kvm. Fast å andra sidan så kan man i det större köket inte titta ut när man lagar mat...  ::) :-/

Pernilla
 
Hej allihopa! Vad snälla ni är som har kommit med en masssa förslag och synpunkter! Jättebra, det är värdefulla förslag för oss!

/ Amanda
 
Ett Pilegården är just vad vi har byggt! Eller håller på att bygga ...

http://familjenklinger.blogspot.com/

så här långt så är allt som vi hade föreställt oss ... och perfekt är vad det är.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.