T
På sutterängplan i vårt hus byggt-68 går elementen på max (och är kanonvarma då vi har vattenburen värme och eldar med pellets) men ändå kommer vi inte upp till mer än 18-19 grader i sovrummen. Känns som det är lite för kallt när man har småbarn som sover här nere. Vad kan det bero på?
 
Är de varma över hela ytan?
I så fall så är de för små för att orka värma rummet, alternativt så matas det ut för kallt vatten i elementen.
Om de inte är varma över hela ytan så är det för låg cirkulation (varma upptill) eller felkopplade (varma närmast ventilen).
 
T
japp varma över hela ytan, elementet är 140x50 cm och ska värma ett rum på 12 kvm
 
Vad har du för väggar, är det från -68 så antar jag att det är betonghålsten eller platsgjutna betongväggar. Isoleringen är ju i princip kass i båda alternativen. Är det tilläggsisolerat invändigt? Annars rekomenderar jag att isolera utsidan under jordplan med någon lämplig markskiva eller frigolit. Invändig isolering funkar också men tar plats och risk för fukt finns alltid. Att bara byta radiatorer och vräka på mer värme är ett alternativ, men dyrt.
 
T
Tror det är betonghålsten (väldigt lätt att borra i när man skall sätta upp saker på väggarna). Vet inte om det är tillägssisolerat då vi bara bott i huset 1 år, men tror inte det (hur ser man det isåfall?)
 
T
skall även tillägga att det ena sovrummet ligger vägg i vägg med garaget och det andra är mot yttervägg.
 
Det verkar som om det huset är för dåligt isolerat?
Tänkbara lösningar:
Kan ni höja temperaturen ännu mer på elementen?
Kan ni öka på radiatorerna i de kalla rummen (skaffa större eller flera element)
Kan ni bättra på isoleringen?
Hur är det med fönstren, är de bra?
Hur är isoleringen uppåt, är den bra?

Ett sätt kanske kan vara att hänga upp tjocka fina ”dekorationstyger” från golv till tak runt de kalla ytterväggarna?
(Förr i tiden tjänstgjorde ofta stora tunga gardiner inte bara som dekoration, utan ofta även som dragskydd och isolering runt värdelösa fönster)


En nödlösning kan kanske vara att ställa in extra elradiatorer eller en byggfläkt eller nåt.
 
Redigerat:
Kolla efter luftdrag (runt fönster, ev väggventil.) Ju längre ner i huset rummet befinner sig ju större undertryck är det och en springa stort som ett nyckelhål där släpper in mer än ett hål på 10 x 10 cm på övervåningen(typ) Isolering som ovan sagts kommer naturligtvis att hjälpa och tills dess kan ni bara glädjas åt att inte ha värmepump som värmekälla.
 
Beskriv elementen lite noggrannare; det är inte bara storleken som är intressant ;)

Panelradiatorer bör vara minst dubbla och med dubbla konvektorplåtar om man behöver mycket effekt vilket ni tycks göra. Är det varken dubbla paneler eller konvektorplåtar skulle jag föreslå att ni byter ut elementen mot effektivare sådana!
 
injonil skrev:
Beskriv elementen lite noggrannare; det är inte bara storleken som är intressant ;)

Panelradiatorer bör vara minst dubbla och med dubbla konvektorplåtar om man behöver mycket effekt vilket ni tycks göra. Är det varken dubbla paneler eller konvektorplåtar skulle jag föreslå att ni byter ut elementen mot effektivare sådana!
Inte på 12 kvm och högtempurerat system.

Vad har ni för framledningstemperatur. Går det att höja kurvan?

Editerat: Så länge som inte bostaden finns i norra Sveriges temperaturzoner.
 
Jovisst, man kan tycka att storleken borde räcka för 12kvm även om det är ineffektiva element, men TS skriver att elementen är "kanonvarma" så det verkar ändå som om effektivare element kan behövas.

Men Linnex har en poäng; vi behöver veta vilken temperatur som går ut till elementen, "kanonvarmt" räcker inte som information ;)
 
Jupp. En radiator avger ungefär dubbla effekten vid högtempurerat 80/60 som lågtempurerat 55/45.

Redan 40 grader känns radiatorn kanonvarm för mig men då är det ändå långt kvar till 80 grader ;)
Pellets ger högtempurerat. Som sagt kolla framledningstemperaturen. Har ni inte automatshunt så får man vara med och manuellt justera framledningstemperaturen vid större väderomslag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.