Nu håller vi på att fundera på hur vis ska bygga vårt kök. I ena hörnet har vi skorstenen i andra änden vill vi ha spisen.

Kan man göra så? Hur långt avstånd kan man ha mellan den horisontella kanalen och fläkten. Måste man skaffa större fläktmotor? Blir det en massa rensluckor för fett?
 
har samma problem...läste nån stans att för varje horisontell meter tappar man 20kubikk effekt, för varje 90gr vinkel 120kubikk.

så har man 3m rör, 2 vinklar tappar man 300kubikk....

är det lång sträcka får man köpa större fläkt för att kompensera...
 
Kan man istället dra en ny kanal rakt upp genom taket? Det kan gå vid en vägg i våningen ovanför. Något att tänka på?
 
Oavsett hur ni gör - det långa horisontella alternativet eller rätt upp - så är det en ändring av imkanalen, som måste bygganmälas till kommunen och innan det måste ni få ett utlåtande av sotarmästaren. Men det är bra, för då får ni tillfälle att diskutera med sotaren vilket alternativ som är bäst och hur det ska göras.
 
Tack Faran! Vi har pratat med sotaren, han skickade oss vidare till fläktleverantören och det hela handlade om fläktkapacitet.

Om jag ställer frågan så här i stället:
Vilket är bäst:
Dra en 5m lång horisontell kanal för att nå skorstenen genom halva köket eller dra röret rakt upp på taket? Röret kan gå igenom kattvinden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.