Vi har vunnit budgivningen på ett hus. Vi är fortfarande under utgångspris och säljaren har varit knepig. De vill ha minst sitt utgångspris. För oss finns uppenbara fel i huset som gör att vi inte vill gå upp mer i pris. Nu funderar säljaren på att ta dit en egen besiktningsman för att undersöka felet. Hur gör vi nu? Vi vill verkligen ha huset...
 
Har säljaren satt ett reservationspris så är det inga konstigheter att han säger nej om det inte uppnås. Resten är en förhandligssak.

Klankar ni ner på en del fel så är det förståligt att säljaren vill ha en egen besiktning om han inte tror på eran uppskattning av kostad. Eller t o m kanske väljer att åtgärda för att få ut mer för huset.

Nu har jag i o f ingen aning om säljaren begär oskäligt och hur långt ni står från varandra men brorsan som köpte lägenhet i sthlm sa att det är vanligt förekommande där vid lägenhetsförsäljning att det först är budgiving men det är inte slutpriset. Utan efter budgivningen sätter sig säljare och budvinnaren och slutförhandlar.
 
Vill säljaren göra en besiktning och bekosta den själv så här det väl upp till honom/henne. Oavsett vad den kommer fram till är det ändå ert val att bestämma vad ni är villiga att betala för huset. Om ni väljer att gå vidare med ett köp så måste ni väl, oavsett om säljaren gjort en egen besiktning, ha rätt att utföra en egen om ni känner att det är befogat eller om ni inte litar på den säljaren eventuellt gjort.

Spontant så känns det väl lite sent för säljaren att utföra en besiktning efter avgjord budgivning. Vad skulle syftet i så fall vara? Om besiktningen visar på några allvarliga fel är tanken då att h*n ska gå med på ett sänkt bud motsvarande felets kostnader. Om inga allvarliga fel kommer fram ska säljaren då försöka höja priset efter avslutat budgivning. Håller med er om att säljaren verkar knepig!
 
Av din rubrik verkar det som att säljaren inte vill låta er besiktiga huset. Hur ligger det till?
 
Mikael_L
Det är väl bara glatt att låta säljaren besiktiga så mycket han vill. Spelar ingen roll för er om han vill bränna sina pengar i onödan.
Men sätt krav på skyndsamhet, om ni önskar det. Ni kan alltid hota med att ta tillbaka ert bud.

När säljaren har besiktigat och konstrat färdigt kan ni äntligen gå vidare med affären på vanligt vis.
DVS Beställa er egna besiktning, följa med besiktningsmannen för att snappa upp all ev muntlig extrainformation som ni kan och bör kunna få utav en duktig besiktningsman.
Fäst ingen, eller iaf ringa, avseende till säljarens besiktning, den är inte gjord för er skull !

Slutligen sätta er i förhandling om priset utifall er besiktning visar på allvarliga brister som borde ha påverkat ert bud om dessa brister varit kända vid budgivningen.


Slutligen, känns en motpart i en husaffär knepig (oavsett om det är en säljare eller köpare) så ska man kanske vara lite vaksam och tveksam. Det finns säkert goda anledningar till att inte vara så väldigt sugen på affär, med tanke på att det kan bli en långvarig rysare på många sätt. Så bjud gärna i underkant av vad ni vill ge, hellre än i överkant.
 
Tack för alla svar. Vi har meddelat mäklaren att vi vill att det ska vara avslutat och klart innan månaden är slut. Om säljaren vill besiktiga får de göra det, det förändrar inte vårt bud. Men det kan ju vara bra för dem att få svart på vitt så de sänker sin ambitionsnivå lite. Är nog inte bara lågkonjunkturen som gjort att huset inte är sålt än...
 
Om jag fattat det hela rätt så är det idag ingen som är beredd att betala mer för huset än vad ni vill göra heller, så säljaren bör kanske sätta sig och fundera på att behålla huset ett tag till, kanske göra något åt de brister som verkar finnas i huset, eller acceptera ert bud.
 
  • Gilla
sofftis
  • Laddar…
Swetrot, du satte huvudet på spiken
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.