Jag kämpar med ett par gamla verandapardörrar, har tagit bort den mesta färgen med skrapa, varmluftspistol o liten spackelspade, men nu återstår spröjsen. Det är en massa smårutor, och det är hoppläst att försöka komma åt med slippapper. Jag börjar bli så desperat så jag känner att snart drar jag fram kaustiksodan o tapetklistret. Har dessutom redan pangat en liten ruta med varmluften. Finns det inga hemliga trix eller supersmå bra maskiner?
Vad tycker ni man skall måla dörrarna med för färg sedan, även 7 nya allmogedörrar skall målas, är det vanlig oljefärg eller linoljefärg som är lämpligast?
 
Sandviks lilla skrapa har små stål med olika profiler som passar bra till pilliga fönster. Är det riktigt jäkligt så brukar jag pilla/skrapa försiktigt med morakniven. Det ÄR påfrestande arbete, men det blir vackert. Jag är ju lite "gysingetaliban" så linoljefärgen regerar hos oss, dörrarna dina är ju gamla så det talar ju också för det valet.
 
Försiktigt med skraporna. De slinter lätt och skapar oönskade "profiler". Sandpapper måste också användas med försiktighet. Repor i glaset sitter för gott.
Är färgen i så dåligt skick att den måste bort kanske även glasen behöver tas ut.
Varmluft kan bara användas om man kan skydda glasen tillräckligt från värmen. t.ex med plåtar.
 
Det funkar bra med en bit masonit täckt med aluminiumfolie också.
 
varför ska du ta bort ALL färg??där det sitter behöver du bara tvätta.
och där det släppt skarpar du bara tills det sitter.
slipa sedan av skarven mellan trät och färgen.
det är bara färghandlaren som tror man måste skrapa ner allt.
 
Ja, trärent är ju inte nödvändigt om det inte är "plastfärg" på. Visst måste man vara lätt på hand med skrapa, men det lär man sig.
 
Har sagt det innan....Lillskrapan är helt suverän ! Köp ett gäng skrapor och slipa upp dem så de får en lätt rundning så att inte hörnorna på skrapan gör märken.
Skrapa tills skrapan blir slö, ta en ny skrapa osv...sen när dom är slut , tar du ditt gäng skrapor och slipar upp dem igen. 10 skrapor tar en minut att slipa upp.
Man behöver inte trycka hårt med en vass skrapa och det blir inte så jobbigt.
 
Skall kolla efter en lill-skrapa hur nu en sådan ser ut. Jo, jag har märkt att det blir rejäla repor i trät när man slinter med färgskrapan, men det har varit masonite på dörrarna, så det blir mycket spackling ändå.
Men vilka snygga speglar det var under masoniteskivorna! Dörrarna har varit ådringsmålade med någon tjock krackelerad färg så det måste bort, sidan som varit utåt slipar jag nog bara ner lätt, där är annan färg.
JAg tänkte lämna dom till finsnickaren sedan så får han fixa glasrutan och en karm till. Fast jag tänkte ha dom in till vardagsrummet, lite orolig för hur det ser ut med glasverandadörrar inne i huset men dom är ju så snygga så jag bara måste andvända dom!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.