Hej, vi har precis köpt vårat första hus. Ett charmigt 50-tals funkishus på 140 kvm boyta och 70 kvm källare.
Huset har en luft/vatten värmepump från IVT som installerades 2006. Det ska ge bra driftsekonomi vad vi förstått och föregående ägare uppvisade en elräkning där beräknad årsförbrukning för huset inkl hushållsel låg på 16000 kwh.

Det var väldigt mycket att sätta sig in i när man köpte hus och därför missar man endel saker. I vårat hus ligger badrummet som vi duschar i i källaren, golvvärmen funkar inte men var ändå elslingor så det kanske är lika bra. Problemet är att det är så kallt i källaren så det blir inga njutbara stunder när man skall ta sig en dusch.

Till frågan. Är det så att man alltid kommer ha en kall källare då den temperatur som vattnet i elementen håller är samma i källare som i planen över? Det borde ju bli kallt både vinte och sommartid i källaren då? Är enda åtgärden jag kan göra för att få ett behagligare källarklimat att dränera och isolera ordentligt på ytterväggarna? Vi tänkte renovera badrummet i källaren. Då kanske man ska passa på att bila upp golvet i badrummet och isolera ordentligt under och sedan lägga vattenburen golvvärme där?

Kanske man kan sätta in en luft/luft pump som värmer källaren extra?

Tacksam för input.
 
Driftsekonomiskt är vattenburen värmepumpsvärme billigast. Problemet är att du behöver köra värmen på sommaren för att få varmt i källaren fast övervåningarna inte behöver någon värme. Nu är ju det lösbart genom att ha separata slingor så det går att stänga av övervåningarna. Våningarnas olika värmebehov löser man genom att reglera cirkulationen så att varje plan får vad det behöver.

En luft-luft kan man säkert sätta in som sommarvärme men golvet i duschen kommer att förbli kallt. Täta material som klinkers måste värmas för att inte upplevas som kalla. Så någon form av värme ska du nog installera när du renoverar. Dränera och isolera är väl också en lämplig åtgärd om det behövs men det är en ganska dyr åtgärd om man inte gör mycket av jobbet själv.
 
På sommaren kommer det iaf vara mycket varmare i källaren än vad det är nu, just nu är det så j**la kallt när jag ska gå ned och duscha, så det känns som ett större problem än att det kommer vara kallt på sommaren. Om man har separata slingor för källare och boyta kan värmepumpen då dosera ut olika temperatur till de olika slingorna? En IVT optima är det om jag inte skrev det förut.
Kan det vara värt att skaffa andra radiatorer som mer effektivt avger värmen i källaren?
 
Större radiatorer i källaren kan det lösa problemet? Större avgivande yta ger lägre behov av framledningstemperatur? Eller fläktkonvektorer?
 
Jag skulle ta hem en bra byggkonsult/besiktningsman som tittar på huset och ger råd för hur ni ska gå vidare. Ni verkar behöva göra en del och det sparar både tid och pengar att göra rätt från början.
 
Låneslav skrev:
Större radiatorer i källaren kan det lösa problemet? Större avgivande yta ger lägre behov av framledningstemperatur? Eller fläktkonvektorer?
Det är ett sätt. Ett annat är att reglera flödet så det passerar mer vatten genom radiatorerna i källaren så att dessa får en högre medeltemperatur. Men precis som Marlene säger så kan en kunnig person på plats ge mer precisa råd.
 
Vi bor i ett suteränghus byggt 1959. Vår källare var också rå och kall men i samband med att vi installerade en luft-vattenpump i höstas bytte vi ut en radiator i tvättstugan, som ligger i källarplanet, mot en fläktkonvektor - dvs typ ett vattenburet element men med en lite elektrisk fläkt som sätter snurr på varmluften från elementet. Tidigare tog det +2 dygn att torka tvätt i tvättstugan, källarplanet var allmänt kallt och trist. sen vi satte in fläktkonvektorn så har temperaturen stigit i hela nedervåningen och tvätten torkar på mindre än ett dygn. Vi är jättenöjda med det. Till saken hör att vi ännu inte dränerat om så vi har ingen utvändig isolering.

Angående golvvärmen i badrummet så bygger vi badrum just nu och vi har lagt elektrisk golvvärme för att få värme även under den del av året som vi inte har nån värme i elementen. Vi har valt en kombinerad handdukstork som får varmvatten från värmepumpen, när den ger värme, och som går på el under den varma delen av året. Vi tog bort en radiator i badrummet och för att slippa rörstumpar som sticker upp ur golvet kopplade vi handdukstorken på den, annars hade vi kört renodlad el. Både badrumsfirman och firman som levererade värmepumpen tyckte det var bästa lösningarna för golvvärme och handukstork.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.