Hej!

En hypotetisk fråga:
Om man på sin tomt bygget en swimingpool som ligger ca3-4m från tomtgränsen kan då en framtida granne kräva att poolen rivs? Granntomten är förnärvarande en obebyggd allmänning ägd av kommunen. Eller får eventuell nybyggare "stå ut" att det ser ut som det gör?
Poolbygget är bygglovsbefriad enligt kommunen.
 
Om poolen är bygglovsbefriad så har varken nuvarande eller framtida granne något med det att göra. Kom dock ihåg att det gäller åt andra hållet också, dvs eventuella framtida grannar kan anlägga bygglovsbefriade anläggningar fram till sin tomtgräns.
 
Blir lite fundersam, är en pool verkligen bygglovsbefriad?
 
Ja enligt telefonsamtal med kommunen (ringt av tidigare ägare, de fick inget skriftligt tyvärr) skulle inte bygglov behövas då de inte finns någon granne som kan "störas" och allmänningen inte är detaljplanerad för bostadsbebyggele. Frågan är bara om en eventuell nybyggare kan ställa krav på att poolen måste ändras då ett hörn av polen kan ligga närmre än 4,5m från den ev. blivande tomten.

Som det ser ut idag finns inga planer på byggnation där utan frågan är mer generellt ställd på vad man kan få för krav på sig pga att en granntomt bebyggs.
 
Bygger du enligt nu gällande regler så sitter du säkert i framtiden. Nya grannar får gilla läget.

Detta är skyddat i Sveriges Grundlag

Regeringsformen

18 § Varje medborgares egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.
 
Redigerat:
Jag skulle nog ringa och fråga själv.

Kommunens svar låter lite märkligt i mina öron. Man har alltid en granne, i det här fallet verkar det vara kommunen som är er granne.

Det borde vara så att kommunen i egenskap av att vara granne inte har något att erinra mot ert bygge, men det är inte samma sak som att det är bygglovsbefriat. Det innebär bara att kommunen inte kommer att neka bygglov.

Försök få kommunens besked skriftligt.

Men generellt så kan inte en framtida granne kräva att ett beviljat bygglov rivs upp. Det finns undantag, men det gäller då ofta att kommunen har gjort något grovt fel när lovet beviljades.
 
"Det borde vara så att kommunen i egenskap av att vara granne inte har något att erinra mot ert bygge, men det är inte samma sak som att det är bygglovsbefriat. Det innebär bara att kommunen inte kommer att neka bygglov"

Det var en bygglovsingenjör som sade att bygglov inte krävs. Vi har med i köpekontraktet av huset att de undersökt att bygglov ej krävs samt namn på bygglovsingenjören som utlovat.

Jag har nu ringt bygglovskontoret och de sade att det inte behövs bygglov på en nedgrävd pool samt att så länge man är på sin egen tomt så är allt ok dvs 3-4 m är OK. Då borde man kunne sluta fundera på denna fråga!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.