M
Hej!

Jag ska anlägga en grusväg att fungera som infart till vårat hus. Den aktuella marken idag är gräsmatta och där under en relativt sandig jord. Totalt behöver vägen vara ca 50 meter, men vilken bredd är lämplig? Då den ska fungera som in- och utfart finns det inte behov för möte.

Finns någon som kan bidra med sin kunskap gällande arbetsgång och material samt kan tala om utifall bygglov krävs och ungefärlig kostnad? :rolleyes:

Mycket tacksam för svar!

Vänligen / Magnus
 
Skulle säga ca 4 meter. En lastbil är max 2.60 ordinarie brdd plus backspeglar osv och ska du ha in en maskin någon gång så kan det vara ännu bredare så 4 blir nog lagom
 
Hemmakatten
Är definitivt ingen expert, men sandig jord låter som ett bra dränerande underlag som inte kräver så mycket uppepå. (Är säker på att andra mer kunniga svarar om det.)

Vad gäller bygglov så behöver du inget. Däremot så behöver du tillstånd från kommunen eller vägverket (beroende på vilken som är väghållare till vägen utanför sin tomt).

För vår del så behövde vi tillstånd från Vägverket (vi har länsväg, 70km, utanför). Vi fick tillstånd, men det var på håret. Sikt krävs att man har åt båda hållen (vi har 80m åt ena hållet och 120 m åt andra hållet), infarten skall göras enligt vägverkets riktlinjer, plan utfart, asfalterad en bit in, mm mm.

Vad gäller bredden på infartsvägen så fickvi höra att 3,5 meter är tillräckligt (räddningstjänst (ambulans och brandkår) samt polis måste kunna köra in. Även tex sopbil och lastbilar om du beställer något som levereras via sådan. Men, vi anlade 4 m bred infartsväg, på sina ställen blev den nog 4,5. Så här i efterhand tycker vi det är bra, 3,5 m hade kännts litet.
 
M
Tack för de svar som redan kommit. Tipset om tillstånd till den som har den väg vi vill ansluta till var något jag inte tänkt på.

Hoppas också på fler svar angående själva konstruktionen.

Vänligen / Magnus
 
Schakta av marken, lägg markduk, på med bärlager typ 0-90, padda med 450 kg padda flera gånger. Överst ska du ha 0-20.
Vår väg kostade ca 1000 kr/m.
 
Tänk även på vändplan om det kommer in stora fordon, om det inte går att vända kan tex kommunen vägra sophämtning och slamtömning. Vi fick tex bygga ut vår vändplan för skolbussen. (Kommunen gjorde dock jobbet gratis pga lite speciella omständigheter. :))
 
  • Gilla
noone70
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.