Hur vet man om man bor i ett detaljplanerat område? Frågar byggkontoret?
 
  • Gilla
Mack83
  • Laddar…
Jo, det är nog lämpligt ;). Man kan nog tycka att etablerade villaområden inom kommungränsen är uppförda med detaljplan, men det finns undantag, liksom ett obebyggt område kan ha en antagen detaljplan
 
saturnus2 skrev:
Jo, det är nog lämpligt ;). Man kan nog tycka att etablerade villaområden inom kommungränsen är uppförda med detaljplan, men det finns undantag, liksom ett obebyggt område kan ha en antagen detaljplan
Får ta och kolla det. Bor i en liten kommuns minsta(?) ort med bara drygt 300 invånare så det kanske är lite osäkert.
 
Ja, på sådana ställen brukar dom hålla ordning/koll på varann. Annars brukar gränsen gå vid 200 pers, om inte risk för inavel skall uppstå, så se upp ;D
 
Fick svar från kommunen att huset inte har någon detaljplan men att "samlad begyggelse" gäller. Vad betyder det?
 
Det innebär att du precis som inom detaljplanerat område inte kan göra mindre tillbyggnader och uppföra komplementbyggnader utan bygglov. Utanför detaljplanelagt område brukar man annars få göra det.
 
Vad är då skillnaden mellan detaljplan och samlad bebyggelse?
 
Okej, men förstår fortfarande inte vad som är den egentliga skillnaden.
 
Inom ett detaljplanerat område är sådant som t.ex. byggnadsarea, takvinklar och våningsantal reglerat i detalj. Det är det inte inom "samlad bebyggelse".
Samtidigt är "samlad bebyggelse" så pass tättbebyggt att man inte får bygga tillbyggnader och uthus utan bygglov, vilket man däremot kan få göra i områden "utanför detaljplan och samlad bebyggelse" (läs: ute på vischan).
 
Men det är inte alltid hela huset ligger inom detljplanen.. Svärmor skulle måla om huset för ett par år sedan.. Ringde in till kommunen för o kolla vad som gällde.. Hon ville måla det i en annan färg. Efter lite om och men visar det sig att halva huset ligger inom detaljplan o halva låg utom detaljplan... Så hon får måla halva huset som hon vill o andra halvan fick hon inte byta färg på!! :surprised: :surprised:
 
Jaha Stefan_h då bor inte din svärmor i ett en eller tvåbostadshus för dessa är nämligen undantagna och kräver inte bygglov för "omfärgning"

Men man kan i detaljplanen skriva in att bygglov krävs för omfärgning av en och tvåbostadshus, kolla detta först.

Annars får du väl gå till kommun och kräva pengarna tillbaka för bygglovskostnaden, hänvisa till PBL 8:4 första stycket.
:cool:
 
Jodå hon bor en vanlig villa på 160 Kvm.. Enl de på kommunen måste hon söka bygglov för det o när hon gjorde det fick hon avslag..
 
Tja, nöj dig med kommunens avslag eller kolla upp enl mitt tidigare svar.
PBL, Plan o Bygglagen SFS 1987:10 hittar du på www.notisum.se, tex.
:cool:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.