Flyttade in i ett nybyggt hus och har nu upptäckt att en mellanvägg är byggd 10 cm för nära ytterväggen. Detta gör vårt vardagsrum 10 cm bredare och vårt arbetskök 10 cm smalare än vad som är på ritningen.
Det gör ju också att vardagsrummets golv (trä) tar 10 cm av hallgolvet (plattor).
Så "linjen" i huset blir ju liksom fel.
Vad gör jag och hur ska jag gå tillväga gentemot byggfirman?
 
Vad har du för typ av avtal? har du köpt ett färdigbyggt nytt hus, eller är huset byggt i din regi?

I så fall vilken typ av entrepenadsavatal? Total eller delad entrepenad?

Om du köpt ett färdigt hus så har du så att säga köpt huset, inte ritningen.
Om du har byggt ett hus, så ligger ju ansvaret för byggfelet på någon av de byggföretag som varit inblandat, har du så bara ett avtal med en totalentrepenör så är det lättare att visa vem som är anvarig. Har du delad entrepnad så är det stor risk att de olika entrepnörerna kommer att skylla på varandra.
 
Ett entreprenadavtal för hela byggnationen. Stort svenskt byggföretag stog för totalentreprenaden. Vi köpte alltså ett hus (parhus) som fanns på ritning. I de andra husen som ser likadana ut är väggen byggd rätt. Alltså bara i vårat hus är det detta fel.
 
Om ni upptäckt och meddelat felet till entreprenören inom 6 månader efter godkänd slutbesiktnign så skall det hanteras på samma sätt som om besiktningsmannen upptäckt felet.
Kontakta er besiktnignsman hur ni går vidare. Förmodligen blir det talan om en ekonomisk kompensation istället för att man ändrar.

Om det gått mer än 6 månader innan ni upptäckte felet så anses det inte vara så allvarligt eftersom ni lyckats leva såpass länge med det utan att uppmärksamma det. Då får ni helt enkelt stå ut med att ha det som det är.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.