Hej!

Vi har precis köpt ett hus där radiatorrören ligger nere i golvnivå. Vår tanke var självklart att byta ut dessa järnrör mot modernare kopparrör och i samband med det se till att rören ligger synligt för att direkt se om man får en läcka.

Vid en fuktbesiktning konstaterade killen från fuktsaneringsfirman att dessa gamla rör troligtvis ser till att värma upp syllen runt huset, och att det kan vara snudd på katastrof att ta bort dem!

Vår undran är om någon här har erfarenhet av något liknande system (huset är byggt -69), och vad man kan göra för att det ska bli så bra som möjligt. Fungerar elvärme? Kan man i stället lägga plaströr (typ vattenburen golvvärme)? Vi känner oss lite villrådiga, för vattenrör som inte ligger synligt har vi förstått att man ska undvika idag.

Hälsningar Emma och Ulf
 
Om de befintliga rören inte läcker, finns det ingen anledning att byta dom.

Det där med att de värmer syllen tycker jag låter långsökt. :eek:
Utvecklade han sin tankegång ytterligare?

Välkommna hit förresten! :)
 
Redigerat:
Hej

Vi har såna rör i vårt hus som är byggt 1961, de är inkappslade i en fin trälåda. Vår besiktningsman kände till konstruktionen och givetvis ger de värme, förhindar kalldrag. Ser ingen anledning att byta ut dessa om de ej läcker.

Finns väl många hus som har vattenburen värme där rören går i väggarna.

El element kan ni installera men det finns många fördelar med vattenburet system som bergvärme luft vatten pump mm..
 
Tack för era svar!

Nej, han utvecklade inte vidare, men vi ska nog försöka kontakta honom igen och se om vi kan få ett förtydligande.

De läcker inte idag, men risken är ju att man in framtiden får en läcka och då inte upptäcker den eftersom rören ligger i/under golvnivån. Vi funderar ev på att lägga in ventilerade golv eftersom över halva underplanets golv ändå måste läggas om pga en läcka i en avloppsstam, och då hamnar ju dessa rör ännu längre ner... Men ni tror inte att det är någon större risk för läckage? Är det onödigt med ventilerade golv om det inte är fukt i plattan (på mark med underliggande isolering)? Vi vet inte hur det är med radon vilket ju också kan avhjälpas med ventilerade golv om jag förstått saken rätt, hade tänkt mäta nästa vinter.

Pga den befintliga läckan kommer vi att göra en rel omfattande renovering och vill då passa på att åtminstone kolla upp vad man bör passa på och förbättra när det ändå är upprivet och vi inte bor i eländet... ;)

Hälsningar Emma och Ulf
 
Hej

Börjar radioatorkretsen läcka så ser du ju detta ganska fort på manometern (tryckklockan) på pannan.
Om du får börja fylla på elementslingan med nytt vatten ofta så kan du misstänka läckage.
En slinga med gammalt vatten som cirkulerar utan syre rostar inte upp så lätt.

//P
 
Finns två stora orsaker till läckage.

1: Man meckar med rören och böjer och bryter på rören.
2: Man har haft systemet urtappat en längre tid så att det börjar rosta inne i rören.
2,5: En läckande panna, som gör att man måste fylla på systemet med nytt vatten med jämna mellan rum. Tillför nytt syre i systemet.

Har man inte gjort någon dera av det så kan dina rör hålla i 50 år till.

Mats
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.