Hej alla bastubyggare! Efter att ha synat flera hustillverkare ser jag att de flesta svenska hus har små bastuutrymmen med - förmodar jag- elektrisk bastuaggregat. Kan man byta dessa mot en vedeldad? Vad skall man då tänka på? har någon kombinerat kakelugn/bakugn/bastu i sitt hus? Kanske som huvudsaklig källa för värme i huset? ? Om man inte är byggare själv, var finns bastuspecialisterna?
 
Byter du från elektriskt aggregat till vedeldat så måste oftast ventilationen justeras. ALLTID utluft högst upp i en vedeldad bastu för att få bort eventuella rökgaser och läckage från aggregatet.

//Rob
 
Vi har ett vedaggregat i vår Bastu. Utsug i taket.
 
Tack för era svar. :) Finns det någon som använder sig av bastun som en del av värmesystemet i sitt hus?
 
Hur menar du med värmesystem? Typ vattenmantlad bastukamin eller :D

Ska ju vara om det är riktigt kallt att man kan stödja huset genom att elda i bastun men då måste man vara noga med att all tilluft tas från bastuns ventil så man inte suger in kalluft i övriga huset om man har vedeldat då dvs.

Av mitt el-eldade aggregat blir det kanske 10 grader varmare i badrummet som är vägg i vägg med bastun men i övriga huset blir det inte så mycket varmare. Kan vara om man kör med dörren öppen till bastun då.
 
Måste inte en vedeldad bastu inomhus besiktas och godkännas på samma sätt som en braskamin?
 
Hemmakatten
Jo, du måste ha ett intyg från sotaren
 
ja, jag tänkte just som vattenmantlad version, ev. så att man har en kakelugn på andra sidan väggen, så att när man eldar i bastun kan man tillvarata värmen i samma system som den vattenmantlade kakelugnen. Eller krånglar jag bara till det??
 
Varför inte? Låter som en bra idé tycker jag
 
Om man inte bastar mycket frekvent tycker jag det låter som en onödigt krånglig lösning.
 
Men nu utgår jag från att "Fröken Finland" badar minst tre gånger per vecka ;)
 
Ja, då kan man ju nästan använda bastun som primär uppvärmning... :)
 
  • Gilla
Erik9005
  • Laddar…
Rätt gissat, Anders! Nåväl, det verkar bli en bastu utomhus till slut - barndomsminnen från bastustigen samt idéer från husmässan i Vasa i somras inspirerade till tanken på att en liten separat bastustuga ändå är det mest genuina. Men tack för engagemanget! :)
 
Det är onekligen det minst kompliderade ur fuktsynpunkt. Har du annars läst de Finska RT-korten om bastubyggnad?
 
Suomenneito: Har du funderat över några modeller som passar varandra? Låter intressant...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.