Vi köpte 2007 ett färdigbyggt hus (1-plans trähus på betongplatta) från en byggfirma. Huset var slutbesiktigat innan vi köpte det och vi ska framåt sommaren i år göra en 2-årsbesiktning.

Förutom mindre problem som spruckna hörn i väggar, vilket man väl kanske får räkna med, så har vi med tiden upptäckt att golven (flytande parkettgolv) inte är bra. Det började med att vi upptäckte svikt i golvet på några ställen vilket förmodligen beror på att golvet mer eller mindre svävar fritt på grund av ojämn golvplatta. Till följd av svikten och ojämnheten under parketten så har "klickskarvarna" i parketten på vissa ställen börjat glipa och det uppträder liten höjdskillnad i parkettskarvarna. Vi är oroliga för hur golven kommer se ut om några år då de måste slitas mer av att ständigt svikta och böjas i skarvar. Det har dessutom på några ställen intill väggarna blivit mellanrum mellan där golvet slutar och vägglisten börjar precis som att man varit för snål med golvet ut mot väggarna.

Min fråga är, hur petig får man vara med sådant här? Är det här problem som man kan förvänta sig få åtgärdat på "garantin" när man köper ett nytt hus?

Är det juridiskt någon skillnad att vi köpt ett färdigställt hus jämfört med om vi själva hade beställt och byggt huset när det gäller reklamationsrätten?
 
Det finns normer för hur mycket det får svikta. Frågan är om inte detta är något ni borde upptäckt som en del av er undersökningsplikt. Men jag vet inte, iom. att ni tydligen har garanti på huset.
 
Jag tycker att ni skall ta upp detta på tvåårsbesiktningen, och vara petig. Är det nytt så är det nytt, och då kan man ställa lite krav också. Det faktum att ni köpt huset efter slutbesiktning skall inte påverka, den som en gång beställde huset hade säkert också påpekat sådana här saker vid en tvåårsbesiktning.
 
Tack för svar! Får nog börja med att mäta exakt hur stor svikten är och sedan se hur vi ska gå vidare om vi ska vänta till tvåårsbesiktningen eller ta det tidigare.

Delvis kan jag hålla med om att vi borde ha hittat det här vid köp och undersökt samtliga golvytor noggrannare. Men dum och blåögd som man är så förväntar man sig att allt ska vara frid och fröjd med "ett nytt hus". Dock har en del problem, som springorna mellan golv och väggar faktiskt uppträtt först senare. Vet inte om det även kan ha att göra med säsongen men jag minns inte att jag såg något förra vinter. Såhär i efterhand ångrar jag att vi inte gjorde en egen besiktning av huset innan köp men som tur är har vi inte hittat några andra allvarliga fel och kommit ganska lindrigt undan jämfört med många andra här på forumet.

Som Swetrot säger, köper man nytt så vill man ju att det ska kännas nytt också. När det gäller slutbesiktnigen så var det ju byggföretaget vi köpte av som var både beställare, entreprenör och kvalitetsansvarig, så de hade ju inget intresse av att hitta massa fel. (Ännu ett skäl att vi skulle verkligen borde gjort en egen besiktning!)
 
ByggAma säger att +- 3mm svikt på 2 meters längd. Vår besiktningsman hade ett special instrument för att kunna påvisa svikten.
När du beställer din besiktningsman kolla om den har instrumentet för att mäta svikt ( fick höra av min besiktningsman att dessa instrument inte går att köpa längre).

Vi har alltså haft svikt och roxistenhus åtgärdade det mycket bra på övervåningen med flytspackel mm.
 
Mer än 3mm är det definitivt. Borde gå att mäta iallafall ungefärligt med en rätskiva och tumstock eller nåt sånt. Ska kolla upp det hemma.

Bra tips där om besiktningsman och hans utrustning.
 
Ett flytande golv rör sig hela tiden och drar ihop och isär sig. Just nu är ju den torraste och för golvet varmaste perioden(antar att du har golvvärme) så då kan det dra ihop sig. Man måste ju lämna en bit så inte golvet reser sig dvs går emot träreglar som ligger i väggar. I år har det ju dessutom varit kallare än förra året så kanske har golvet dragit ihop sig mer än förra året. Tveksam på att man kan reklamera detta då snickarna följer instruktioner på just den parketten för hur mycket de ska lämna. Svårt att bevisa att de skulle gjort något galet.
 
Svikt mer än 3 mm känns som golvet ska ge vika någon tiondels sekund.
Svikt kan väl uppkomma fastän snickarna inte gjort fel, ex ojämnheter i plattan, kvaliteten på parketten är dålig mm. Men det spelar ingen roll vad orsaken är, det ska alltså inte svikta 3 mm, då måste husfirman fixa felet.

Vårt golv blev alltså fixat i våras och det var tur, i och med hela övervåningen blev flytspacklad. Vi kunde alltså inte använda golvvärmen på en månad pga spacklingen måste torka ordentligt, därför är det bra att ni gör besiktningen så att ni hinner få golvet fixat innan ni ska sätta på värmen. Om besiktningsmannen upptäcker något, har ju byggfirman 3 månader på sig att åtgärda felet.
 
Glömde en fråga. Hur stora är mellanrummen mellan golvlisten och parketten?
 
Jag har inte mätt mellanrummet, men uppskattningsvis är det 2-3 mm. Kanske lite mer på något ställe. Får väl se hur det ser ut när det blir varmare och fuktigare, men jag tycker ändå inte det ska behöva bli springor längs väggarna under halva året. Om det här golvet är väldigt speciellt när det gäller mellanrum borde man kanske använt tjockare lister istället.

Hursomhelst, det är egentligen inte springorna som är det största bekymret även om det ser tråkigt ut utan att golvet känns svajigt och glappar på olika ställen. Möjligen är det så att mellanrummet något som är lättare att påvisa att det uppstått i efterhand. Dåligt gjuten platta (eller slarv med utjämning innan golvläggning) har ju funnits hela tiden även om vi inte märkt det överallt förrän senare.
 
maggan9 skrev:
Svikt mer än 3 mm känns som golvet ska ge vika någon tiondels sekund.
Svikt kan väl uppkomma fastän snickarna inte gjort fel, ex ojämnheter i plattan, kvaliteten på parketten är dålig mm. Men det spelar ingen roll vad orsaken är, det ska alltså inte svikta 3 mm, då måste husfirman fixa felet.

Vårt golv blev alltså fixat i våras och det var tur, i och med hela övervåningen blev flytspacklad. Vi kunde alltså inte använda golvvärmen på en månad pga spacklingen måste torka ordentligt, därför är det bra att ni gör besiktningen så att ni hinner få golvet fixat innan ni ska sätta på värmen. Om besiktningsmannen upptäcker något, har ju byggfirman 3 månader på sig att åtgärda felet.
Med risk för att glida ifrån ämnet juridik lite, men hur gick det till när ert golv blev fixat. Kan man plocka bort parketten, flytspackla och lägga tillbaka samma golv igen utan att det blir några skador? Eller fick ni helt nytt golv.

Sedan undrar jag om ni upptäckte era fel och påpekade dem direkt efter inflytt och slutbesiktning eller hade det gått en tid?
 
Problemet i detta fallet är, tydligen, att huset köptes som ett befintligt hus, och inte som en husentreprenad.
Mao. förelåg det sviktande golvet redan vid övertagandet och hade kunnat upptäckas vid en överlåtelsebesiktning.
Jag har svårt att se att ni kan få någon ersättning för detta.
 
Men hur är det med garantiansvar vid en överlåten fastighet. Byggaren är väl fortfarande ansvarig för sin garanti? Men är han ansvarig gentemot den nye ägaren eller gentemot den urprunglige avtalsparten i bygget?

Om detta felet inte finns upptaget i slutbesiktningsprotokollet (kan ju ha reglerats som en kontant ersättning), så borde väl byggaren fortfarande ha ett garantiansvar för felet. Men om ansvaret inte ligger mot nuvarande ägare så borde väl byggaren i princip kunna komma övverens med ursprunglige ägaren att ersätta kontant för felet, pengar som den personen inte är skyldig att skicka vidare till nuvarande äägare. Eller har jag helt fel?
 
Vårt fel upptäcktes en månad efter vi flyttat in och slutbesiktningen varit. Vi upptäckte att det började bli glipor mellan parkettgolvet och golvlisterna på flera ställen, som mest var gliporna 9 mm.
I alla fall fixade roxistenhus till övervåningen i våras, de tog bort parketten( tjockleken på parketten var 15mm), flytspacklade underlaget och kunde i tre rum återanvända den. Ett rum bytte de helt ut dem, där berodde en stor del av svikten på parketten inte på underlaget.
Nu är övervåningen bra, bra gjort claes...
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.