Vi funderar på att köpa ett "beg" nybygge. Huset är snart två år. Gäller deras 2-årsbesiktingen som besiktningsprotokoll om vi köper huset?
 
Det är ju upp till er om ni tycker det räcker. Dock lär ni inte få försäkring för dolda fel t.ex. och det känns ju alltid bra att ha en besiktningsman som man själv anlitat och som är mer oberoende. Själv skulle jag definitivt anlitat en egen besiktningman, inte minst pga försäkringen.
 
Nja, ni kan knappast sägas ha fullgjort er undersökningsplikt bara för att ni har läst protokollet från tvåårsbesiktningen. Om det senare skulle visa sig att det finns några fel i huset som en erfaren besiktningsman borde ha upptäckt har ni inte heller någon att ställa krav mot. Det räknas inte som dolt fel (eftersom det hade kunnat upptäckas vid en noggrann besiktning) och ni har inget eget avtal med den besiktningsman som genomförde tvåårsbesiktningen, därför har han/hon inget juridiskt ansvar gentemot er (däremot har han/hon det mot de som säljer huset).

Nu bör det ju för all del inte finnas så många fel i ett två år gammalt hus, och det finns ju inget lagkrav på att man ska anlita besiktningsman – det gör man för sin egen skull, för att någon med den kunskapen troligtvis kan upptäcka fler fel/svagheter/riskkonstruktioner än man själv skulle ha gjort + att man lär sig mycket på att gå med och se vilka delar på huset man bör ha under uppsikt och få tips om hur man underhåller dem + att det blir betydligt lättare att hävda dolt fel ifall man har anlitat en auktoriserad besiktningsman och denne inte har hittat någonting att anmärka på (om det är ett fel som besiktningsmannen borde ha upptäckt kan man kräva denne på skadestånd).
 
Så man borde besiktiga även ett två år gammalt hus?
 
Sushi skrev:
Så man borde besiktiga även ett två år gammalt hus?
Ja.
 
Det är inte helt ovanligt att man som husköpare valt att göra vissa delar i huset själv, för att komma lite billigare undan. Dessa saker besiktas inte alls vid en tvåårsbesiktning, och om nu förre ägaren gjort badrummet själv utan en tanke på vilka normer och regler som gäller där, så är det kanske bra att gå igenom huset...

En tvåårsbesiktning bygger också mycket på vad den som bott i huset berättar och har upptäckt. Om man håller på att sälja huset så kanske man inte fokuserar på felen man upptäckt och berättar om det vid tvåårsbesiktningen.
 
Tusen tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.