Vi ska strax göra en slutlig beställning av ett hus och vårt bygglov är inte klart ännu. Det finns ett positivt förhandsbesked och vi kommer inte göra någon ändring alls när det kommer till de villkor och krav som ställts i förhandsbeskedet.
Säljaren säger att det inte är några problem alls att göra avropet redan nu och att det är rätt vanligt att man gör så.
Vad händer om jag mot förmodan inte skulle få ett bygglov? Sannorlikheten att jag inte skulle få bygglovet ser jag som oerhört liten då förhandsbesked finns men vill ändå inte sätta mig i skiten. Kan eller ska man skriva in någonting i beställningsavtalet?
 
Säger säljaren att det inte är problem så begär en friskrivningsklausul
 
Håller med och se också till så att du slipper en eventuell indexuppräkning om det drar ut på tiden. Ett positivt förhandsbesked innebär inte att någon granne eller annan berörd part inte kan överklaga eller komma med invändningar när ni söker det slutgiltiga bygglovet vilket kan fördröja byggprocessen ordentligt.
 
En intressant fråga är ju också, Varför skulle du göra avrop innan bygglovet är klart?

Med den orderingång som hustillverkarna har nu så borde det ju inte handla om att komma tidigt i kön, kön är i princip tom.

Dvs föreslå säljaren 2 alternativ:

1. Avrop nu med friskrivningsklausul, ingen indexuppräkning. Och x% rabatt (5-10%).

2. Avrop senare.
 
Hemmakatten
Helt enig med de andra här i tråden. Skriv INTE på något förrän bygglovet är klart och ingen överklagar.
 
Anledningen till att vi vill göra avrop nu är att det kommer dra ut rätt mycket på tiden annars. Bygglovet tar ca 3 månader och gör man avrop då så tar det ytterligare 4 månader innan huset är klart och sen ytterligare en månad att färdigställa det. Vi har planerat att det skulle stå klart i sommar av flera anledningar som passar oss mycket bättre.
Vi har inte riktigt tänkt i de banor att det kan skita sig då de flesta vi pratat med menar att det är rätt vanligt att man gör detta samtidigt.
 
Det är möjligt att folk tog en sådan risk när kön till produktion var 12 eller 18 månader, då fanns sdet ju lite vingelmarginal för ev. ändringar.

Om produktionstiden är 4 månader så går det troligen inte att ändra en millimeter efter att ni skrivit på.

Om ni skriver på utan villkorsklausuler så tar ni en oerhörd risk, det är tänkbart att sannolikheten för att det skall gå åt skogen är låg, men konsekvenserna rent ekonomiskt kan bli enorma (typ att ni får betala för ett hus som inte går att bygga).
 
Vi får hoppas att de går med på att skriva in en sådan klausul. Är tveksam om de kommer göra det. Fast eftersom säljaren är oerhört angelägen om att slutföra affären så snabbt som möjligt och att han menar att det inte är några problem så kan man tycka att det borde gå.
 
Går de inte med på det så är det ju en indikation på att det inte är så riskfritt som han vill göra gällande.

Grundprincipen när man talar med en mäklare ller husäljare är att överhuvudtaget inte tro på någonting som de säger, kolla och dubbelkolla absolut allt som sägs av dem, är det dessutom ngt. viktigt så kolla ytterligare en gång.

När det är dags att göra affär så sätt er ned och fundera på vad ni egentligen vet om affären. Gör en lista, gör sedan upp minst 3 kollumner, fyll i vad källan till varje bit av fakta ni har är, i resp. kollumn. sådan fakta som ni bara har en hussäljare som källa på (oavsett om det är den ni skall köpa av eller ngn. annan) skall man i princip stryka, den faktan är så osäker att man bör bortse helt från den. Titta sedan på de övriga källorna, och fundera på hur kommer det sig att den eller den vet detta? Kan han ha pratta med samma hussäljare som ni? markera vad som är tveksamt, kolla igen med fler källor.

Det finns överhuvudtaget inget utrymme för resonemang i stil med "Det kan han väl ändå inte ljuga om". Det ljugs om de mest otroliga saker varje dag i husaffärer.

Ovantådende metod är överhuvudtsget rätt bra i alla affärer där det gäller mer pengar än man har råd att förlora. Husaffärer är ett sådant område.
 
Danne12345 skrev:
Vi får hoppas att de går med på att skriva in en sådan klausul. Är tveksam om de kommer göra det. Fast eftersom säljaren är oerhört angelägen om att slutföra affären så snabbt som möjligt och att han menar att det inte är några problem så kan man tycka att det borde gå.
"ftersom säljaren är oerhört angelägen om att slutföra affären så snabbt som möjligt" -> Säger till mig: Då skall ni ta det lugnt ! Säljare brukar alltid vilja slutföra affärer så fort som möjligt. Erfarenhet, och andras erfarenhet, säger att säljarna sen efter kontraktsskrivning inte alls är lika trevliga och lätta att få tag på. Och ändringar och sådana saker som "fixar sig" är helt plötsligt mycket mycket svårare att fixa...

Ni vill flytta in innan sommaren säger du - det låter som en väldigt väldigt tajt tidsplan ?
Men en bra byggvänlig tomt, ett bra stadsbyggnadskontor, en hustillverkare+entrepenör som är rask, OCH trevliga grannar (alla i området inte bara de närmaste) så kan det säkert klaffa - men det brukar vara bra att ha en buffert i tid på iaf 20-50% och i budget på 10-20% när man bygger....

Som många ovan säger: Är det så att det inte är ngn risk så borde ni lätt kunna få in en klausul om att husföretaget står för risken. I dagsläget har många hustillverkare dessutom svårt att sälja - så en hint om att välja ngn annan lär nog ta skruv (och bör göra det också eftersom ni har förhandlingsläget på ER sida nuförtiden till skillnad mot för bara ngt år sen då det var tvärtom)

/K
 
Säljarens pengar faller ut när avtal är skrivet. Efter det är allt arbete han/hon lägger på er en förlust för honom/henne.

Skriv inte på förrän allt är klart. Inklusive bygglov, tillval, ändringar mm. Se även till att ha fått kostnader på allt innan ni skriver på.

Jag vet hur stressigt det kan vara och hur angelägen man som husbyggare är för att allt ska flyta på men lyssna på erfarenheten hos folket som hänger här. För er skull.
 
Kan bra instämma i tidigare inlägg. Det är ganska dåliga och tröga tider för hussäljare och således mer köparens marknad. Som tidigare sagts, kommunens beslut kan dra ut på tiden, grannar kan överklaga och det kan dyka upp andra problem när man påbörjar markarbetena. Har ni då skrivit på så kan stora kostnader hamna på er. Lita inte att säljaren tar ngt ansvar för att lösa detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.