Hej! Vi har en tomt med ett nybyggt hus från 2007. Nu skall vi köpa tomten brevid. Hur är det då med fastighetsskatten? Blir det ingen fastighetsskatt för huset och tomten där huset står på och 1% för den obebyggda tomten? Hur är det om båda tomter sammanslås till en tomt? Och vet ni vad det skulle kostar?
Vi har inte än köpt tomten. Är det så att säljaren måste då betala fastighetsskatten för hela 2009? Kan han fordra den här summan från oss för vi äger ju tomten största delen av året?
Tack ska ni ha!
/Jana
 
Det blir precis som du säger. Nybyggda huset slipper du fastighetsskatten på och sedan med ett maxtak på 6000:- För den obbeyggda tomten så finns ingen begränsningsregel utan det är 1% på taxeringsvärdet som gäller.
Om du slår ihop tomterna så slipper du den högre fastighetsskatten på den nu obebyggda tomten.
Detta görs av lantmäteriet och dom verkar ta ca 15-20 000:- i fast pris eller så kan det ske på timpris. Lättast är att kontakta lantmäteriet på din ort och höra vad dom tror ett sådant jobb skulle kosta och om det är tillåtet.
 
Tack ska du ha! Jag ska kontakta lantmäteriet när vi har köpt tomten. Men 15-20000:- verkar ganska dyrt :(. Å andra sidan skulle vi ju sparar fastighetsskatten... Vi ska se...
/Jana
 
Priset var ungefärligt, det kanske är billigare att lägga ihop tomterna då det egentligen inte behövs någon inmätning på plats.
Är det en sjötomt i stockholm så sparar ni inte det första veckan ;-) men är det ett lantställe i norrland kanske det aldrig betalar sig. Ringa till lannmäteriet kan du göra fast du inte äger tomten och dom kan då svara på om det är tillåtet att lägga ihop tomterna, Dom kan säkert ge en uppskattad kostnad för det också.
 
Det är mer "tomten i Norrland" än sjötomt i Stockholm ;-). Jag tror att det är bättre att vänta till vi har köpt tomten. Det var en tomt från kommunen som ville inte sälja tomten till oss. Det ville säkert att någon "skattebetalare" ska bygga... Nu har en kille köpt tomten men beslutat sig att inte bygga och ville att kommunen skulle återköpa tomten som det står i kontraktet (om man inte börja bygga inom 6 månader har kommunen rätt att ...). Men kommunen ville inte. De sålde tomten till en granne och den säljer den nu till oss. Jag vet inte vad som skulle kunna hända om kommunen får veta att vi ska köpa tomten ;-). Men kravet att man måste bygga finns i alla fall inte längre!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.