Hej

Har framledes (inom 1-2 år) Tänkt att bygga ett hus. Det blir lösvirkes och jag har själv tänkt göra allt själv. Från ritningar och beräkningar till färdigt bygge (endast inkoppling av el samt viss hjälp med konstruktionsberäkningar)

Vi är en rätt så stor familj, för närvarande 4barn (1,5-13 år) o 2 vuxna.
Vi har tänkt oss ett 2-plans hus, förmodligen med källare/souterrängvåning. Mest troligt rektangulärt hus för enkelhetens skull. Ca 100-150kvm per plan
Det planeras bli:
*vattenburen golvvärme överallt.
*C-dammsugare
*tvättnedkast
*Gott om förrådsutrymme o garderober/klädkamrar
*Stort garage (plats för minst 2 bilar med lyft), gärna i anslutning till huset/groventré.
*extremt välisolerat.
*möjligheter att senare anpassa planlösningen i takt med att barnen flyttar ut.
*Groventré
*relaxavdelning
*pannrum (för energiflexibilitet)
*mm

Men frågan här lyder:
Finns här någon som skissat byggt något liknande som kan lägga upp planlösningar så man har något att utgå ifrån. Tycker det är lite svårt att komma igång, men tror det är lättare att ha något att utgå ifrån.

Eller ska man satsa på ett enplanshus (ev med källare) o förbereda för att dela av huset så man kan hyra ut andra halvan när ungarna är utflugna? Alla åsikter välkomnas.

Tips på program (helst gratis) för snabbt o enkelt skissande?
 
Vi börjar från botten. Paint eller sketchup som gratis alternativ.

En tvåplanare är ju alltid mer värmeekonomisk änen enplanare så med det kravet/önskemålet invägt så tycker jag tvåplanshus.

För att göra det enkelt att bygga om i framtiden så satsa på ett fribärande tak så att du slipper bärande väggar på övervåningen. På undervåningen och i källaren får man fundera på omman vill ha bärande väggar eller balkar plus pelare för att ta ned vikten.
Gör gärna bjälklagen mellan våningarna lite tjockare så att det finns gott om plats för rör här. På så sätt kan man bygga om utan att rördragningen blir en mardröm.

Planera rörsystemen så att dessa ha flera spridningspunkter att dra utifrån
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.