På måndag bär det av till Polen, tänkte kolla om det är är någon som har några bra tips!

Vi ska försöka få tag i parkett golv, badkar, blandare, eldosor, VP rör, halvmåne fönster mm

Är det någon som vet var det finns billiga fönster (halvmåne fönster) ?
Parkett?

Går det bra och handla på VISA kort? Begränsning på hur mycket man får handla för?

Mvh
Tobbe
 
Jag kom från Gdansk förra veckan och inhandlade en massa grejor därifrån.

Kompletta toastolar för inbyggnad i vägg 900:-/st
Jacussibad 170x70 välvd framsida komplett 3500:-
Handukstork elektrisk 700:-
Golvvärme pex-al-pex 45m2 med elektriska styrningar/termostater för 4 individuella rum med alla kopplingar 8000:-
Skitflott tjock gres-klinker med mix av sjösten (typ 1000:-/m2 hemma) kostade 80:-/m2
Mera klinker (flott) 67:-/m2
Massiv ekparkett (stav) 40mm 200:-/m2
vattenmätare 1/2 tum anslutning för att forstra frågan i dusch-kostnader 138:-/st
Garageöppnare (med kedja) med fjärr drar 50kg 900:-/st
Handfat för innbyggnad i bänk (flott) 700:-
massor av annat skitbilligt

När vi kom till passkontrollen i hamnen stod det en kille och delade ut brochyrer till Castorama tryckta på svenska.
Det finns flera stora byggvaruhus representerade i Gdansk och dessa är bl.a.

Obi (www.obi.pl) billigt tyskt med lite lägre kvalitet i genomsnitt men har ibland toppengrejor ex. garageöppnare m.m.

Praktiker (www.praktiker.pl) lite bättre kvalitet än Obi med inte mycket men man ska absolut kolla vad som finns där.

Leroy Merlin (www.leroymerlin.pl) fransk kedja som har väldigt stort utbyd bl.a. Jacussibad för 3.500:-

Castrorama förmodligen de som har utbudet med högst kvalitét och också lite högre pris. Vi köpte det Italienska golvvärmesystemet här.

När vi stog i kö vid grovkassan på Castorama så mötte jag en värmlänning som hade tre pall med grejor att betala. Jag uttryckte att han hade handlat rätt mycket och han svarade att han hade fem pall till som han lät skicka till norra värmland. Killen uttryckte dessutom att han fick fem pall skickat dit för 5.500:- och det ansvarade Castorama för.
siterat:
- om man hade vetat det kunde man ha tagit personbilen istället för den lilla lastbilen.

Vi bokade via webben en stuga på en camping i Soppot. Soppot är en gammal kurort mellan de ihopväxta Gdansk och Gdinja som har helmysiga vida sandstränder med barer som serverar grillat och god öl.

Under den första natten var jag lite orolig för den flotta van jag lånat och smög upp ur sängen för en kombinerad inspektionsvända och toalettsväng. Jag möttes av tre vakter som under nätterna bevakar området. Dom berättade på bryten engelska att jag inte skulle vara orolig eftersom de kontinuerligt patrullerade området.

Det mesta som finns att köpa i Polen kostar mellan hälften och en tredjedel av vårt "hemmapris" och ibland blir ännu billigare.
Däremot ex. kinahandmaskiner är billigare hos ex. rusta o dyl. och visst finns det någon vara som ärr dyr. men det största hotet är att förköpa sig eftersom man får köpfeber bland alla grejor. Utbudet är minst tio gånger större i Polen är i sverige.

Mittemot campingen på andra sidan huvgatan låg det ett flertal kakel affärer och de kunde erbjuda gudomligt Italienskt klinkers och kakel för en spottstyver mot hemma. Tyvärr var det beställningsvara.. Man borde kanske ha beställt ändå..
 
Hejsan!

Jag och min sambo ska till Polen och shoppa loss till vårt nyköpta hus. Du råkar möjligtvis inte ha nåt namn eller adress till kakelaffärerna vid campingen? Var köpte ni ert kakel?

Förresten, är det svårt att köra i Polen? Har förstått att vid de stora varuhusen är det nog inte det, men om man skulle vilja göra en liten avstickare och försöka hitta mindre affärer som polackerna själva handlar i. Är det värt försöket eller ska man hålla sig till de stora kedjorna?

MVH/Andariel

PS. Bra och utförlig förklaring du hade för oss nybörjare ;D
 
Hej!
Vi har precis köpt ett hus och tänker bygga ut. Jag har förstått att det är mycket billigare i Polen, men vad jag undrar om är, lönar det sig att åka dit för att handla byggmaterial? Som reglar, isolering, ..mm, även maskiner? Förresten, vart hyrde ni lastbilen?

Mvh
Raif ::)
 
Von_Dust skrev:
Jag har förstått att det är mycket billigare i Polen, men vad jag undrar om är, lönar det sig att åka dit för att handla byggmaterial?
Kunde inte låta bli. ;D
Om det är "mycket billigare" borde det rimligtvis löna sig att åka dit. Vi funderar själva på att ta färjan till Gdansk. Någon som vet hur prisbilden ser ut för vitvaror från Siemens och Miele? Är de också mycket billigare i Polen?
 
Hej Andariel,

Nejtävärr har jag inte adress till dom, men om du skulle ta in på samma camping eller bara hitta till campingen så är det lätt. De fyra kakelaffärerna ligger på rad precis mitt emot campingen.
Det finns massor av andra kakelbutiker också som har ett stort utbud, Campingen ligger längs den huvudgata som går från Gdansk till Gdinja och då passerar Soppot.
Om du kör den vägen så ser man Campingen på höger sida efter en Shellmack som också ligger på höger sida.
Kör då bort till nästa ställe där man kan byta till andra färdriktningen så kommer du på tillbakavägen att passera alla butikerna.

Köra i polen.. Jag om man ska beskriva trafiken så skulle man kunna säga att vår trafik ser ut att gå i ultrarapid i jämförelse. Men de flesta problem löserman pragmatiskt direkt.

Mitt förslag är att du inte åker med lastbil utan hyr en Chevavan eller liknande eftersom de tar ca. ett ton i last och dessutom går som personbil på färjan (lägre pris). Man köper en splitter ny släpvagn på Castorama för 1860 Zloty och den måste du fixa åtminstonde en temporär registrering på ett speciellt kontor. Kärran lastar 623 kilo och är obromsad och tillverkad i Tyskland av fabriken Neptun.

Annars så fixar åtminstonde Castorama frakten till Sverige åt dig för en billig peng.

Det viktigaste är faktiskt att ta med ett konto eller kreditkort med mycket pengar eftersom man plötsligt inser vad mycket man skulle vilja handla till de lågapriserna, men det går fort att blåsa några tiotusen kronor.

Se till att ni har åtminstonde har gott om tid därnere eftersom det tar minst ett par tre dagar att kolla runt innan man bestämmer sig. Jag rekomenderar att ni avsätter en vecka för resan.

Minns att ett leende löser fler problem än annat. :)
 
Hej Von_Dust

Nej jag btror inte att det lönar sig att köpa reglar och liknande i polen eftersom de i dagsläget importerar trä från bl.a. Finland.
Däremot lönar det sig att handla kakelfix cement o sånt. Men det är tveksamt om det lönar sig tillräckligt för att satsa på en resa dit..

Tunga ytterdörrar gick exempelvis för 1300-1400 zloty på LeroyMerlin ute vid motorvägen och det kan definitivt löna sig. Man ska minnas att Polen har ungerfär samma klimat som Sverige (åtmistonde mellansverige) så kraven på material är ungefär de samma. Men det kan löna sig att kolla isolering o dyl.

Det roligaste är att utbudet är så mycket rikare än här hemma då det är minst tio gånger större.
 
Kom nyss hem från Polen och är nog inte lika överväldigad som övriga talare på forumet. Tog det mest som en semesterresa och passade på att kolla priser. Visst var en del saker mycket billigare, men samtigt var mycket av dessa billiga saker inte av 'svensk standard'. För egen del hade jag väl kunnat stå ut med det, men sambon var av en annan åsikt... :)

Som tidigare talare påpekar så kan man hitta bubbelbadkar till mycket bra pris, och någon större standardskillnad jmf. sverige kunde jag inte hitta.

Även fönster och dörrar var mycket billigare, men dessa var av en kvalitet som jag tyckte kändes var en bra bit från svenska dörrar och fönster.

Trägolv verkade vara en bra grej att köpa. Rejält tjocka golv som tål många omslipningar för inte så mycket pengar alls.

Tätskikt till badrum, fix och golvvärme var också billigt, men frågan är om detta uppfyller svenska krav?

Skjutdörrsgarderober fanns att få tillverkat efter egna mått, men något pris på detta fick jag inte.

Nu ska vi inte bygga nytt, utan enbart göra en rejäl renovering så vad lättbetong och andra 'tyngre' byggprodukter kostade kollade jag inte upp.

Till saken hör att vi enbart kollade runt i Stettin, och där kanske utbudet är mindre än i Gdansk-området? Någon som har en åsikt om detta?

Får se om jag orkar/hinner och om någon har intresse av det så kanske jag sätter ihop en websida med lite bilder och priser på grejor från Polen.
 
jcfolke

Vad är "svensk standard"?

De flesta produkter jag sett i Europa är definivt samma som jag kan handla hemma.

Angående de priser jag sett i Polen kan man generellt säga att priserna ligger på en nivå mellan halva till en tredjedel mot "hemma". Då menar jag att det finns dels platser som är dyrareän andra motsvarande Fredells t.ex. och det finns andra som är billigare, motsvarande rinkabyrör o liknande.

Undantag finns bl.a. maskiner och div. annat. Men det finns också grejor som kostar en tiondel mot "hemma"

Du nämnde:

Tätskikt till badrum, fix och golvvärme var också billigt, men frågan är om detta uppfyller svenska krav?

Jag kan berätta lite om materialen i våra "svenska" produkter ochdom är inte så svenska som du tror.

Kolla lite fler butiker så kommer du finna att det finns precis som här hemma en stor variation av kvalitét.
Min hustru har ett polskt ursprung och genom henne som tolk har jag förstått att materialet i de polska produkterna varierar precis där som här.
Utbudet varierar beroende storleken stad och redan i Gdansk finner man minst tio gånger större utbud än i HELA Sverige, om man sedan reser till Warzawa där vi brukar vistas ökar utbudet till mer än jag lyckats överblicka på egen hand och de få månader jag vistats där.

De vattenburna system jag sett är inte av svenskt ursprung och det är inte de Polska heller. Förmodligen har de exakt samma ursprung.

Det finns idag mig två system för rör i golv och vattenburen värme i golv.
Det ena känner de flesta som PEX och är en poletyen baserad plastslang.
Den andra är en senare utveckling som heter PEX-AL-PEX ochär samma plast men med aluminium mellan.

Båda dessa tillverkas inte i Sverige men det finns däremot en uppsjö av olika termostater till dem.

Snacka om svensk standard går ju men man borde veta om den är unik innan man påstår det.

Du får gärna köpa dyrt svenskt men tro inte att alla andra vill betala för att upprätthålla den höga prisnivån och det svenska olligopolet.
 
Jag vet inte om jag gör någon klokare om jag rättar mig själv och ändrar 'svensk standard' till 'samma konstruktion/modell/utseende som man är van vid att se i sverige'. Sen om det spelar nåogn roll för funktion vet jag inte. Vad jag vet är att sambon inte är intresserad av att sätta in en toalett där inloppet för vatten sitter högst upp på sidan på cisternen vilket det gör på de flesta billiga modeller vi tittade på, eller sätta in dörrar där dörrbladet inte gär in i karmen när dörren är stängd

Ang. tätskikt var jag mest fundersam till hurvida försäkringsbolagen tycker att jag använt bra material om jag får en läcka.
Som jag skrev så har jag enbart tittat i Stettin, och just där hittade jag inget av de fabrikat på tätskikt jag träffat på i sverige.

//Johan
 
jcfolke

Jag kanske reagerade lite starkt där..

Angående dörrarna så finns det dörrar av flera typer ochjag tror att ni ska prova Gdansk o Gdinja nästa gång.
Angående tätskikt så fick jag i sommras reda på att ex. målbara tätskikt inte längre är godkända av åtminstonde Länsförsäkringar då man numer kräver en plastmatta under ex. klinkers i badrum som då ska räcka någon decimeter upp på väggen. Däremot är det godkännt högre upp på väggarna.

Jag kan förstå att du inte gillar den toaletten men jag har sett åtminstonde tvåhundra olika toaletter när jag gjort mina turer till de olika affärer som finns.
Utbudet är som sagt mycket bra i Gdanskområdet men åtminstonde tio gånger större i Warzawa.
Det tråkiga är dock att vägen mellan Gdansk är både för lång, livsfarlig och dålig för att vara värd besväret om man inte har annat ärende än inköp.

Vad kvalitén beträffar är jag av den uppfattningen att det finns mycket av både sämre och bättre produkter än vi är vana vid i Sverige. Att se skillnaden på bra och dåliga tätskikt är nog inte annat än specialister förunnat och där skulle i alla fall inte jag ta några risker.

De dörrar (inner och ytter) jag bl.a. såg på Leroy Merlin höll så vitt jag kunde bedömma en god kvalitét trots ett för oss mycket lågt pris.

Min taktik vad inköp i Polen beträffar är att begränsa mig till de produkter där jag kan bedömma kvalitén.

Jag har vid flera tillfällen hittat produkter som är identiska både till fabrikat och modell som i Sverige, fast då till ett absolut lägre pris i Polen.
Jag är bara så trött att bli luggad på så mycket pengar av de i Sverige etablerade företagen. Men det gäller inte bara byggmaterial utan mycket mer.

För mig är saken solklar, att en resa till polen definitivt lönar sig då priserna är så låga.

 
Andariel skrev:
Hejsan!


Har förstått att vid de stora varuhusen är det nog inte det, men om man skulle vilja göra en liten avstickare och försöka hitta mindre affärer som polackerna själva handlar i. Är det värt försöket eller ska man hålla sig till de stora kedjorna?
Det är dom stora varuhusen som polakerna själva handlar i. Du tror väl inte att dom byggdes för svenskarna som är ju bara en mycket liten (men köpstark) del av deras kunder? Stora kedjor har stora lager och du har stor chans att få varan med dej hem utan att beställa och vänta på nästa leverans ;)
Lycka till!
gaia
 
Vi har också tänkt oss en resa över till Polen i höst och handla lite till ett fritidshus. Jag har en fråga som inte gäller byggvaror, är det samma alkohol regler som i Tyskland? 110 liter öl m.m

Ha en trevlig kväll
 
Stora kedjorna, (Castorama,BAT etc) är bra för standardprodukter. Vill du ha lite mer exklusivare varor så får du nog besöka de mindre butikerna. Visst kan du hitta vissa proukter lite billigare på mindre ställen men det kräver ofta förhandling.

mvh
David
 
Hardy skrev:
är det samma alkohol regler som i Tyskland?
:D Japp, de är ju också EU-medlemmar. ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.