I alla kalkyler så räknar man med en skattereduktion (räntan) för att få ner månadskostnaden. Är det bra att göra så eller är det klokare att dra av en klumpsumma varje år? Vad innebär det rent konkret? Är räkningen på lånet densamma varje månad ändå vilket man än väljer? Jag är en aning förvirrad...
 
Har du bundit räntan längre än ett år så vet du på förväg hur mycket skattereduktion du kan få när du ansöker om skattejämkning. Har man kortare bindningstid eller rörlig ränta får man gissa hur mycket räntan kommer att vara på ett år och sedan justera skatten i efterhand.

Om det är bra eller dåligt att jämka är väl mest en smaksak. Om du väljer att få skattereduktionen som en klumpsumma kan man säga att ger bort räntan som du skulle kunna fått på pengarna till staten.
 
Viss ränta ger ju även skattemyndigheten, själv ser jag det som en möjlighet till "tvångssparande", det blir en bra slant som kommer om man inte har jämkat. Man kan ju jämka på en person eller bara på räntor eller bara resor, så blir det en liten slant varje månad och en liten varje år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.