Jag ska sätta några utvändiga eluttag på en förrådsbyggnad jag har på tomten. Tanken var att kunna göra uttagen strömlösa när jag inte använder dem. Det är två dörrar till byggnaden och jag vill ha strömställare för detta vid båda dörrarna, trappströmställare alltså.

Nu skulle jag även vilja kunna se när det ligger spänning på uttagen, typ som med strömställare med glimlampa. (Med trappströmställare kan man ju inte se om kretsen är bruten eller ej). Det finns ju trappströmställare med glimlampa men de har ju (vad jag förstår) omvänd funktion, lampan lyser när kretsen är bruten. Jag vill ha det omvända.

Nån som känner till nån trappströmställare med lampa med den funktion jag vill ha? Eller går det kanske att "meka" om en vanlig trappströmställare med glimlampa?
 
BM skrev:
Jag vill ha det omvända.
:eek: Varför då? :confused:
 
För då kan jag titta på lampan och...

den lyser ==> jag vet att det är ström på uttagen
den lyser inte ==> uttagen strömlösa.
 
Det går att lösa enkelt med en separat signallampa, annars blir det knepigt. Möjligen en lampsats till en dubbeltrapp eller tvåpolig trapp, 6+2, och sedan nolla på lämplig plint?
 
Har för mig att ELJO har 1-pol strömställare med separat lampkrets. I så fall kan man använda sig av två sådana samt en trappautomat, och koppla glimlamporna mellan tändtråd från trappautomat och nolla.
Mycket möjligt att det finns trapp med separat lampkrets också, det låter jag vara osagt

Det finns även separata signal-/indikeringlampor man kan använda sig av.

Lättaste och billigaste alternativet är: ;)
Lampan lyser= Ej spänning på uttag
Lampan lyser ej= Spänning på uttag
 
ja men får att lampan ska kunna lysa måste det ju ligga nån belastning kopplad på vägguttagen, annars funkar det inte ändå!
 
Det finns, sök vidare. Jag har utanpåliggande både IP 21 och IP 44 brytare, infällda borde också finnas. Sök vidare.

Protte
 
Borra hål i dörren, då ser du ifall om det lyser innanför...

Annars en strömbrytare med separat krets.
Fas .nolla .tändtråd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.