Funderar på att bygga ett bostadsnät/nätverk i villan som är byggd för ~20 år sedan. Den befintliga kanalisationen känns allt för omständig att använda sig utav då det inte är stjärnät utan verkar vara ihopkopplat på något sätt (för antennuttagen).

Kanske kommer med världens idiotiska fråga nu, men går det att bygga in ordentliga rör/kanalisation utan att riva sönder hela väggarna? Det vill säga hur går man tillväga om man vill ha nya nätverksuttag i rör som man kan dra i inne i väggen utan att åstadkomma för stor skada på väggarna? Eller är enda alternativet att ta fram en slägga och slå upp väggen så man kan sätta dit rören?

Finns det företag specialiserade på detta? Har sökt runt lite på nätet och de flesta verkar ju dra kanalisationen utanpå lister och dylikt, vilket inte är allt för snyggt.

Att fixa själva nätet i rören är inget problem för mig, däremot hur man ska få dit de förbaskade rören?:confused:
 
C
Alltså, det beror ju lite på. Det finns ju ROT-dosor, som man sticker in utifrån och skruvar fast, att sen få ner rören beror ju lite på förutsättningarna. Är det öppet uppifrån en vind på ett enplanshus kanske det bara går att krypa upp och sticka ner rören i de monterade dosorna. Står väggarna däremot lite huller om buller, och i flera plan kan det ju förstås bli krångligare.
 
Själv hade jag fördelen att det på min övervåning finns förråd längs väggarna så jag kommer åt att montera dosor utan större bekymmer, men visst är det ett h-vete ibland. Det man kan komma ihåg är att man i många fall har telefonuttag i många rum som kan ersättas med nätverksuttag. Det är vad jag kommer att göra i den kommande utbyggnaden. Det går, om än j-vligt svårt, att dra 3 st cat5e i ett 16-rör. Har inte börjat med cat6 men kommer att göra det i allt nytt jag drar (tror jag om ingen övertalar mig till annat).

Edit: Mitt hus är ett nässjöhus från 1980
 
Oj, kanske skulle nämnt att det är tvåplans sutteräng. Det finns ställen där väggarna går, ja hur säger man, på samma ställen på båda planen men också ställen där det är huller om buller. På vinden ligger isolering och har faktiskt inte riktigt kollat hur det ser ut under isoleringen. Kanske blir att kolla lite imorgon.

Sökte på ROT-dosa och verkar använda flexslang. Vad jag har hört ska man undvika flexslang?

Om man skulle använda ROT-dosa, då gör man bara ett hål i väggen för dosan, sätter i väggen, går upp på vinden och sticker ner röret?
 
Sp1nd3l skrev:
Om man skulle använda ROT-dosa, då gör man bara ett hål i väggen för dosan, sätter i väggen, går upp på vinden och sticker ner röret?
Ja, mer eller mindre. Givetvis kan det j-vlas precis som med allt annat, men det är så det är tänkt... Du behöver inte använda slang, och den räfflade slangen kan vara jobbig när det gäller nätverkskabel... Det skiljer sig från fall till fall, och beror givetvis på omständigheter. Att komma ihåg är att det alltid är svårare att dra kablar ju fler böjar det blir, och längden det ska dras. Dessutom bör man så långt det går undvika att "skarva" en nätverkskabel. Det är inte som med en elkabel att du kan sätta "kopplingsdosor här o var" (vet, annan tråd) utan en nätverkskabel ska hellst vara intakt från punkt a till b
 
Ett tips är att använda garderober som "kabelschakt". Går fin fint att dra från vinden ner i garderober.
 
Golvsocklar och dörrfoder brukar lösa en del.
 
Sp1nd3l> Ber om ursäkt, jag brukar ha som vana att hälsa nya medlemmar välkomna hit, och missade i all hast att göra det. Så, välkommen till forumet!

Missade en mycket viktig sak inatt. Givetvis kan man använda flexslang på vissa platser, men då bör man köpa slang av ordentlig kvalitet. Jag gjorde misstaget för något år sedan och köpte det på biltema. Den har spruckit av redan, så gissa om jag är glad över att inte ha den gömd i väggarna.
En annan sak, i ett hus jag monterade i för några månader sedan var alla innerväggar isolerade de med. Knappast en lätt match att få dit nåt nytt rör då.
Men, det viktigaste är ändå planeringen. Ta en rejäl funderare över vart du vill ha alla uttag. Om du inte har börjat dra än kanske du rent utav hittar en bättre centralplats än den tilltänkta... Så skissa upp huset och börja drömma.
Och kom ihåg, det kanske inte är så vanligt idag, men visst är det en underbar tanke med en väggdator bredvid spisen!

Som övriga talare här säger, man måste helt enkelt se allt i rummet som en möjlighet. Har gått över många av mina lister med handöverfräsen... =)
 
Taklister är också fina att gömma saker bakom :) Speciellt om män kör lite äldre still med utsmyckade stora lister.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.