Hej! Funderar starkt på att ha ett rutigt golv i köket och undrar över vad det finns för aldternativ. Känner bara till Marmoleum Click. Finns det i lite mindre rutor tro? Är större eller mindre rutor snyggast? Har tänkt att köket ska få gå i gammeldags stil med moderna inslag. Vitmålad pärlspont i tak och någon hög panelvägg, sittbänk i pärlspont, vitmålade luckor kanske någon slags ramlucka, Någon som känner någon eller sett något svart/rutigt golv i kök som varit snyggt? Är Linoleum samma som marmoleum? Vad finns mer? Vill inte ha klinkers.

Om länken fungerar så ser ni ett av mina drömkök:

Hoppas på svar!http://www.kvanum.se/product.asp?lang=1&productId={4671D84D-80B3-4A50-8341-F4379B187F23}

Hoppas på åsikter, ifrågasättanden, råd och tips!
 
I den här tråden finns det ett fint målat golv.
 
Jättesnyggt!! Hela köket såg förresten väldigt fint ut:)
Tack för ditt svar. Tyvärr verkar ju inte träbrädor vara något alternativ här då de slits så hårt. Att sen torktiden är så lång som nämns i tråden gör det till ett ännu mer omöjligt alternativ för oss. Men grårutigt golv var snyggt!! Tack igen för länken!
 
Målar man med vanlig golvfärg och inte med linoljefärg blir inte torktiden lika lång. Men vill man inte ha plankor så går det naturligtvis inte. Själva lägger vi furuplank i vårt kök som vi renoverar just nu.
 
Hur ska ni ytbehandla ert furuplank och kan du tipsa lite om kvm-kostnaden? Är ju trots allt sugen på brädgolv, det är sååå skönt att gå på ett lutat furugolv. Tyvärr känns det lite väl känsligt för spill och slitage så det får troligtvis bli något annat golv för oss. Hoppas på rutigt i så fall:)
 
Vi kommer att olja det två gånger och sedan lägga slutbehandlingsolja på. Från Färgriket. Det skall bli lika bra skydd som lack. Jag var lite sugen på att luta det, men det blir känsligare då. Man luckrar ju upp ytan.
Ordentliga furugolv kan ju inte vara hur känsliga som helst för här låg ett hundra år gammalt furugolv som inte var speciellt slitet. Dessvärre var det en del andra fel på det så vi var tvungna att riva upp det (kändes lite trist, men nu har vi kommit över det). Jag tror vi betalade ca 250 kr per kvadratmeter för 25 mm tjockt golv. För 30 kvm golv + reglar, lite pärlspont och skruv får vi i alla fall ge ca 9000 kr.
Om du längtar efter ett rutigt golv skall du naturligtvis skaffa dig ett rutigt golv :) det är nu när man renoverar man kan göra det precis som man vill.
 
Vi la in Marmoleum Click i vårt nya kök. Vi var inne på ett rutigt golv ganska tidigt och valet föll på Marmoleum Click. Nöjda hitintills. En fördel är att du kan skapa egna mönster om du vill (det gjorde inte vi, men...) du kan tex lägga en ram/sarg runt allt i en färg och sen ha rutigt innanför den ramen m.m.

Marmoleum Click består av en hdf-platta med kork under och ett Linoleum-skikt överst. Så det är på sätt och vis sak som Linoleum (dvs det du ser och det du går på).

En nackdel som har att göra med Linoleumet i sig tror jag är att det inte går att få helt vita plattor. Vårt golv är svart-vit rutigt, men som sagt var, det vita är inte riktigt vitt, men det gör inget. Finns några "vita" att väja på, de flesta väljer en som går åt det gulare hållet men vi valde silver shadow (silver vit), och vi är mycket nöjda med vårt val.

Vad som finns mer är ju naturligtvis en hel limmad Linoleum-matta, plast matta mm. Dessa finns rut-mönstrade. Har dock ingen erfarenhet av dessa.
 
Vi har ett rutigt köksgolv. Valde mellan linoleum/marmoleum och Hovi. Det blev Hovi. Köptes från Linoleumkompaniet i Sthlm. Likt marmoleum finns det i flera kulörter. Hovi är dessvärre mer känslig mot repor, vilket syns om man tittar noga. Hoviplattorna är enhetligt färgade och saknar den marmorering som linet ger linoleum. Hoviplattan är en kvartssandsplatta blandad med ngn slags vinyl. Den är svår att skära. /W
 
Vilka färger har ni? Är ni nöjda med Hovi förutom att det blir lite repigt? Har kollat på marmoleum idag och en fördel 'r ju att det känns varmt och lite "mjukt". Hur är det med Hovi? Ska det limmas? Klickfunktionen på M är ju också ett plus. Svårt att hitta nn vit nyans som känns rätt bara. Funderar just nu på mörkgrå eller svart mot den ljusgrå istället för "barbados" som känns lite väl gul eller rentav aprikos... Vad var det som ävervägde att ni valde Hovi? TAck för ditt svar!!
 
Hej igen. Vi har svart/vit Hovi. Vi valde helt enkelt Hovi för att marmoleum just var en aning gul samt att den var marmorerad. Vi/min bättre hälft, tyckte att helt vit var snyggare. Plattorna vi köpte hade inte clickfunktionen utan är som marmoleums enkla variant som limmas. Limningen var inga problem. Att torka av limrester med limtvätt var dock tidsödande. Vi valde också mellan att lägga parallelt eller diagonalt. Eftersom säljaren sa att det var snyggast med diagonalt, eftersom det var svårare ,blev det så.
Golvet är en aning kallt på vintern. Vi bor i ett äldre hus och ville inte lägga in värme som förmodligen skulle bygga för mycket på höjden. Om det är kallare än marmoleum vet jag inte, men gissar att det kan kännas en aning kallare.
Det som vi retar oss på nu är att just smårepor syns, att vi inte la in värmefilm, (som vi inte kände till då) samt att småsmuts syns bra mot en solitt färgad svart platta.
Men syggt är det (när det är rent)
/W.
 
Det är säkert jättesnyggt :). Tack för att du svarat igen! Här blir det nog också rutigt på diagonalen som känns lite mer "ombonat". Blir inget värmegolv här heller...
 
Hej Frebbe! Tack för ditt svar! Vi har nu fått hem lite provplattor och funderar på att välja Ashes och Silver Shadow. Det är Silver du har också eller? Har du någon mer färg? Syns smutsen mycket på den? Lätt eller svårt att hålla rent?Tycker den är snyggare och fräschare än de aprikosljusa färgerna som är ett annat alternativ till vitt... Tack igen för svaret! Du har inte någon bild att dela med dig av?... /Mejram
 
Skickade ett PM till dig. För övriga intresserade: Vi har Raven som "svarta plattor" och silver shadow som "vita plattor". Vi är mycket nöjda. Tyckte de som gick åt det gulare hållet var för gula. Tillverkaren påstår att gultonen försvinner/tonas ner när plattan utsätts för solljus (eller vanligt ljus eller något liknande, minns inte), men jag har läst bla här på detta forum att konsumenterna inte upplever att gultonen försvinner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.