Hoppas på lite kloka svar från er därute! Ska försöka att lista ut vad som är bäst att göra... Vi har tillgång till egen skog och ska ta virket därifrån. Alternativen är att anlita ett timmerlag som timrar huset eller såga upp virket på sågverk och därefter anlita ett bygglag som reser stommen, därefter bygga mycket själva??? Vilket blir billigast? Tomt och ritningar är klara...
Mvh Mini:)
 
ur arbests synpunkt borde det noga vara billigare med att såg upp virket lr som vissa gör byter med sågverket mot det man behöver... timmrat hus är å blir mycket jobb med!
 
Hur kan du ha ritningarna klara när du inte bestämt om du ska timra eller bygga med regelverk?
 
Sälj timmret till ett sågverk och köp det virket du behöver av dom. Att såga egen skog till att bygga med är ingen bra ide oftast. Detta av ett par anledningar.

Du vill ha stora mängder virke av bra kvalitet och ofta grova dimensioner. Dina timmerstockar ser oftast inte ut så utan du kommer få en massa extravirke av klena dimensioner som du inte har någon nytta av alternativt blir utbytet extremt dåligt vid sågningen.

Kvaliteten varierar mycket från träd till träd och vid torkning och hantering av virket kommer en hel del att få sorteras borts om emballagevirke. Till din träpanel och stomme vill du ha bästa kvaliteten endast inte 30% skräpvirke med hållfasthetsfel eller torksprickor och vridningar.

Så om du inte har väldigt gott om träd med bra kvalitet och kan just specialplocka individuella träd så har man nog inte så mycket att vinna på det rent ekonomiskt då för att byggaren ska gilla ditt virke så behöver det hyvlas och torrklyvas och att få det gjort i ett mindre parti kan vara svårt om man inte har kontakter med ett mindre hyvleri.

Samtidigt är det speciellt att kunna bygga ett hus vars större del av virket kommer från den egna fastigheten. Finns ett visst värde i det. Jag skulle personligen satsat på en timmerstomme av massivtimmer med egna handplockade träd.
 
Om du väljer timmer så gäller det att vara tålmodig. Nu när januari närmar sig så börjar det blir rätt tid att fälla timret.

Sen bör det torka till maj då du sågar till det som har vridit sig.. Sen gäller det att hitta folk som kan timra i färskt timmer, bara för att det torkat ute i 4-5 månader så innebär det inte att det är torrt. Helst ska det ligga 2 år.

Oavsett om du timrar i färskt eller "torrt" timmer så kommer huset att sjunka ihop under närmsta åren. Jag har sett vissa skriva att det bara tar 1 år för ett hus att sjunka ihop vilket inte stämmer. Förr i tiden, innan man valde att spika panel på stommen så väntade man i 5 år, och då får man utgå ifrån att det hade torkat i 2 år innan dess.
Visserligen finns det genvägar för att kunna regla upp väggar inomhus utan att hindra stommens sjunkmån.. Men som sagt, det är inte så många som har kunskapen idag. Lycka till hur du än gör!
 
Personligen tycker jag att du ska bygga i timmer om du har chansen och tillgång till timmer. Har du tillgång till åttatums timmer så behöver du inte tilläggsisolera vilket bättrar på ekonomin en del.
Det är ju ett högst personligt val om man vill bo i ett timmerhus eller ett i lösvirke, svårt att jämföra inneklimat osv. Men rätt utfört är ju livslängden på ett timmerhus helt enormt. Tror inte själv att ett lösvirkeshus eller prefabhus står i tusen år som bevisligen timmerstommar gör.
Kör virket till en virkestork så har du löst problemet med torktider osv. Sjunkmån och rörelser är inget problem för en yrkesman. Det finns en hel del kunskap och bra timmermän i Både sverige och norge..
 
Har man tillgång till eget timmer, så blir det alltid billigare. Dock så tar det mycket lång tid om man ska göra allt själv.
 
Korsvirke är ju ett tredje alternativ bara för att krångla till det hela ytterligare lite.. Man kan bygga korsvirkeshus utan den traditionella fasaden om man vill och ha en trä- eller pursfasad istället. Kan bli ganska dramatiska inomhusmiljöer i ett sådant hus, men stilen är vanligare i USA än här, så jag vet inte hur många byggare det finns som behärskar tekniken.

http://www.vermonttimberworks.com/home/projects/vmr/index.html

http://www.vermonttimberworks.com/Web-Photos/timber-frame-post-beam-home/BreedHammerBeam.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.