Vi har lagt in en tilluftskanal i vår grund, men inför köp av braskamin märker jag att det är få kaminer som har anslutning för tilluft utifrån. Hur ska man göra då, ska man placera kaminen så nära grundens tilluftskanal som möjligt så att kaminen åtminstone till viss del suger luft därifrån, och kanske montera någon slags ventil/spjäll så att det går att stänga grundens tilluft när man inte eldar?
 
Om du inte har något komplicerat ventilationssystem (Tex FTX med tilluft & frånluftsläktare etc) spelar det inte så stor roll var förbränningsluften tas ifrån. Den kommer att fungera som en normal självdragsventilation. Det är inga enorma luftmängder som behövs...
 
ojoj.. en kamin vill ha 25.m³/h luft så du bör nog använda tilluft för att få ett bra drag i kaminen! Alla conturas modelelr har tilluft!
 
Camina 600-serien har också tilluft.
Vi har en sådan, fungerar jättebra :)
 
JKPK_peter skrev:
ojoj.. en kamin vill ha 25.m³/h luft så du bör nog använda tilluft för att få ett bra drag i kaminen! Alla conturas modelelr har tilluft!
Ett hus på 100m2 skall ha ca 125m3 tilluft/timme (0,5 luftoms/h), så en vanlig kamin gör egentligen inte så stor skillnad. Men separat tilluft gör det enklare att undvika problem tillsammans med tex köksfläkt eller FT-system.
 
Brukar man montera någon ventil/spjäll eller liknande för att kunna stänga tilluftskanalen när man inte eldar?
 
Brukar egentligen inte behövas, när man eldar drar det mer tilluft, det reglerar sig självt s.a.s. Men det beror även på hur tilluften är ordnad och hur tätt huset är. Har själv erfarenhet av gammal men renoverad och isolerad timmerkåk på ca 225m2 där det finns Köksspis m.ä. kakelugn, kamin och "öppen spis med eldstadsluckor" och det gick att elda i alla fyra utan problem, huset hade inte ens någsa som helst tilluftsventiler...Det läckte väl in lite överallt i fönster etc...
 
Jag har sett på Combi-heat´s kamin unicombi och på den är det inga problem att ansluta en slang mellan fläkten och din tilluftkanal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.