Hej, har en garderob i hallen där baksidan har börjat lossna och behöver få fast det igen.
Garderoben är fast monterad så kan ej komma åt baksidan.

Så hur får man enklast baksidan på plats igen?

Mvh Tjaboo
 
Det enda jag kan komma att tänka på är att sätta ett nytt bakstycke på list på insidan av garderoben.

Annars är väl dagens tips att montera bakstycken med både lim och dyckert. Och gärna tunn plyfa i stället för hård board (Masonite) Jag har använt Casco Marin & Teknik (MS-polymer) för att limma bakstycken på inbyggda hyllor. Sitter bergfast.
 
Skulle man kunna såga till lite småkuber av trä som limmas fast i baksidan, när limmet torkas dras baksidan på plats med tång och skruvas fast i sidan?

Avsluta det hela med att dra en sträng med silikon(?) i skarven mellan baksidan och sidor/golv på garderoben för extra styrka?

Annars är väl dagens tips att montera bakstycken med både lim och dyckert.
Är väl ingen dum ide egentligen, tycker de där baksidorna nästan lossnar av sig själva ibland.
 
Kanske förslår något riktigt dumt ni, vet inte om jag riktigt fattar hur det ser ut, men iallafall:

Stryk lim i spåret där masoniteskivan ska sitta. borra sen ett par strategiska valda hål i masoniten, in med ett par pekfingrar och dra in masoniten igen, och baxa ner den i spåret.
 
Daniel_N skrev:
Stryk lim i spåret där masoniteskivan ska sitta. borra sen ett par strategiska valda hål i masoniten, in med ett par pekfingrar och dra in masoniten igen, och baxa ner den i spåret.
Kanske borra ett par riktigt små hål och dra i ett par skruv istället.

Då syns det ju inte lika tydligt efteråt, kan t.o.m spackla igen hålen efteråt om man är riktigt noggrann.
 
Dragmetoden, oavsett variant har ju sina förtjänster i ett sånt fall.
 
Ja, borra några små hål, dra bakstycket på plats och spruta in lite fogskum efter kanten med jämna mellanrum, (borra flera hål uppifrån och ner). Borde hålla bakstycket på plats. Se upp bara så du inte sprutar för mycket och flyttar skåpet :)
 
Hahaha nja fogskum vet jag inte, tillhör de som brukar ta 14ggr för mycket så garderoben skulle nog hamna ute i trapphuset ;) men fundera lite på håljärn.

Är nederkanten som har börjat lossna, drar fast 3st håljärn i vertikalt läge längs med botten, en skruv i varje ände av håjärnet och limmar sen kanten.
Sätter ett kvastskaft över dörröppningen och drar en spännrem mellan varje håljärn och kvastskaftet som spänns lite lagom och får sitta över natten medans limmet hårdnar.

Blir 6 småhål som torde bli rätt dolda om man skär bort utstickande masonit och målar över med mattvit färg.
 
Redigerat:
Står garderoben dikt mot en vägg så kan man ju alltid boxa ur bakstycket på garderoben och använda väggen som nytt bakstycke.
Sedan kan man luta sig tillbaka och njuta av de extra 10-12 millimetrarna garderobsutrymme som man just har skaffat sig... :-D
 
Skämmigt enkelt att lösa om man tänker efter :surprised:

Väggen bakom garderoben syns inte så gör inget om det skulle bli småskador på den.
Så jag tog 5st långa självborrande skruv och drog in i bakstycket där det hade lossnat, skruvspetsarna ligger an mot väggen så bakstycket pressas på plats.

När limmet har torkat kommer skruvarna tas bort och hålen skäras rena, sen kommer jag antingen måla över hålen med lite vit färg eller "spackla" över de med vit mjukfog.
 
Själv limmade jag ryggen på en garderob som skulle stå i hallen. När limmet torkat och jag skulle ställa den på plats så visade det sig att det var för trångt för att resa upp den. Fick knacka bort ryggen (som såklart gick sönder på ett par ställen), skruva isär garderoben och montera ihop den stående istället (och limma ryggen igen).

Kanske borde publicera detta inlägg under byggbloopers istället :D Är för övrigt specialist på "fort och fel"
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.