Läste i tidningen idag att det stulits en spis från ett småhusbygge på en ort i närheten. Det händer ju titt som tätt. >:( Är det entreprenörens försäkring som gäller då? Vem betalar självrisken? Vi eller entreprenören?

Om man själv köpt vitvarorna, dvs inte genom entreprenören, vad gäller då? Är det vår egen hemförsäkring som vi har idag? Eller man måste teckna en separat försäkring för bygget? :-?
 
Om du tecknat ett kontrakt med entreprenören med ABS 05 som villkor, enligt vilka entreprenören skall ha sin entreprenad försäkrad under entreprenadtiden, är det entreprenörens försäkring som gäller och denne skall även stå för självrisken.

Samma sak gäller för varor som du själv tillfört varor till bygget då du enligt ABS 05 villkoren skall vara medförsäkrad på entreprenörens försäkring.
Vid en stöld måste det kunna visas, genom t.ex. brytskador eller krossat fönster, att ett inbrott begåtts. Vidare måste huset varit försett med godkända lås, exempelvis ASSA 2000.

Den hemförsäkring du normalt har i t.ex. en lägenhet täcker inte något sådant.

Det är dock att rekommendera att beställaren/byggherren tar en egen villabyggarförsäkring. Detta i synnerhet om man har flera entreprenörer då det då lättare kan uppstå diskussioner vem som bär ansvaret.

En villabyggareförsäkring täcker också byggherrens ansvar för skador mot tredje man, som exempelvis kan uppstå vid sprängning o. dylikt.
 
Någon som kan tala om var vi kan teckna en sådan här byggförsäkring?
Vi är självbyggare och har inga entreprenörer som har några försäkringar vi kan tillförlita oss på. Vi har en halv timmerstomme som ligger i väntan på uppplockning och diverse maskiner med mera som står på byggplatsen. Vore inte kul och komma dit en morgon och allt var borta och inte ha en försäkring som täcker.
 
Ring till ert försäkringsbolag och hör efter vad som gäller. Enligt länsförsäkringar kan du försäkra för brand under byggtiden, om du ska försäkra för stöld måste det var ett låst utrymme där du förvarar dina maskiner.

Pernilla
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.