Vi behöver få tag i en handledare till vår trapp. Vi har tittat på den i Gysingekatalogen, men den verkar väl dyr tycker jag.

Känner någon till

1) var man kan hitta en begagnad (har kollat Blocket, Tradera och Qvarnarps byggnadsvård redan)?

eller

2) var man kan hitta en nytillverkad till bättre pris?

www.gysinge.nu/frames.aspx?sectionId=850
 
jag tror att det är svårt att hitta en begagnad, antingen sätter ägaren värde på dem och vårdar dem ömt eller så blir de snabbt ved när trappan skall renoveras. Men med lite tur kanske något dyker upp.

Jag tycker inte att priset verkar så avskräckande och det blir nog inte mycket billigare att låta ett snickeri tillverka ett likadant om det inte rör sig om många meter. Det är ändå några fräsningar som skall göras. Däremot kanske man kan hitta en enklare förlaga som blir billigare att tillverka. Om du klarar dig med 3,5 meter är väl inte 855 kr så farligt för ett trappräcke som håller i flera generationer?
 
Nej det kanske inte är något överpris egentligen, men vi behöver tre längder och jag tror bara att vi kan få ut en ur varje. Och då blir det plötsligt 2500, plus frakt.
Känns väl mäktigt precis nu när alla pengarna just gått åt till lumppapp och färg.
 
Jag vill bara skvallra om att den är väldigt vacker... :) Gysinge skickar inte trävaror har jag för mig, du kanske får skaffa en kurrir?
I övrigt tror jag som aof. Svårt att hitta billigare nytt, om man inte hyvlar själv?
 
http://www.hlf.se/

Jag köpte en 5meters bit i BOK från deras "spillbitsvagn" för 75.-
Det är ruskigt trevligt folk som jobbar där, fin verkstad med grymt seriösa bearbetningsmaskiner. Vill man ha högsta kvalitet eller nått specifikt som du vill ha tror jag de kan göra en sån till er. Dock vet jag inte vad det kostar med ordinariepriser hos dem. Kan vara värt att fråga iaf. Mitt tips är att RINGA dem för det tog 2 veckor innan de svarade på ett mail jag skickade (tur man inte hade brått) :D
 
Återkommer med avrapportering.

Sent om sider kom vi på att vi naturligtvis skulle kolla hur det är gjort tidigare - vi har nämligen en trappa till, i uthuset. Och där fanns en enkel, smart lösning som vi kommer att kopiera.

Där hade man helt enkelt tagit en rund stång (i det fallet en tilltäljd stör, kanske en hässjestör, inne blir det en hyvlad rund trästång), borrat ett par hål rakt igenom, och sedan fäst direkt i väggen med två stora, handsmidda spikar och en liten tilltäljd distans mellan väggen och stången. En snygg lösning faktiskt, och väldigt enkel.
 
Våra trappräcken består också av stänger som hyvlats runda för hand. Dessa sitter monterade med en enkel bockad järnstav. Trapporna är från 1916 och går upp till en delvis inredd vind, därav den enkla utformningen. Om man lämnar dem obehandlade får de en vackert blanksliten yta med åren.

Lycka till med trappen!
 
Hej! Ville bara höra om ni är säkra på att dessa är hyvlade. Det var rätt vanligt att man slog virket genom en tjock järnplåt med runt hål av önskad dimension. en hyggligt snabb och säker metod...
 
"Hej! Ville bara höra om ni är säkra på att dessa är hyvlade. Det var rätt vanligt att man slog virket genom en tjock järnplåt med runt hål av önskad dimension. en hyggligt snabb och säker metod..."


Ja, i våran trapp är de hyvlade, man ser tydligt fasetterna efter hyvlingen(visst kan det vara någon som varit framme med bandkniven och en säker hand också). Särskilt rund är den inte heller om man granskar den noga... Däremot blev jag lite osäker på om den verkligen är helt obehandlad, ett par lager olja är nog troligt med tanke på glansen.
 
  • SNC12613.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Verkligen fin ledstång aof. Jag tror helt klart på hyvel, inte bandkniv...
 
Von Klinkerstein skrev:
Jag kanske får tipsa om Quesarums byggnadsvård? Där har de en del trevliga prylar också...

[länk]

Har gjort en hel del stommar till deras köksskåp. Inga ömtåliga grejor. skulle göras i 19mm MDF håller bra men TUNGA som f#n..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.