hejsan tänkte kolla fal någon har någon koll på vad som gäller vid bygge av nybygge av hus vid sjö tomt, har hört att man inte får bygga några nybyggen vid hav/sjö men kanse finns undantag eller kanse det är en visst avstånd till sjön/havet som gäller??? denna tomt är ej bebyggd än


tacksam för alla svar

mvh andreas söderström
 
Jo det kan man lugnt säga.
Oftast råder förbud mot nybyggen 100m från sjö/hav. Mälaren har 300 m på sina ställen. Om det finns ett hus på tomten, anses tomten redan vara ianspråkstagen för tomtmark och strandskyddet är då oftast hävt.
Googla strandskyddsdispens så hittar du några till undantag fast de är inte många.
 
Men även om det finns en byggnad så får man ofta inte bygga större yta än den befintliga.
 
Säkrast och enklast är nog att prata med byggnadsnämnden för kommunen ifråga. Spekulera genom att läsa google-träffar känns som lite bortkastad tid.

Det var inte menat att förkasta daviden's förslag om att googla, det finns säkert intressant läsning kring det ändå. Men för att få svar på din fråga så bör du nog kontakta byggnadsnämnden..
 
Utgå ifrån att man inte får göra NÅGOT utan strandskyddsdispens. Glöm bryggor, bodar, vägar, stängsel, ny- och ombyggnation, altaner, fönsterkupor..

Bästa tipset är att köpa ett strandnära litet jordbruk, då finns det bättre möjligheter.
 
daviden skrev:
Tillbyggnad av befintlig byggnad kräver faktiskt inte strandskyddsdispens.
Du har helt rätt, det gäller bara oss här vid Gotlandskusten som förutom Strandskyddet dessutom är ett naturreservat.
 
tackar för alla gryma svar som jag läser så värkar de inte vara någon hitt att köpa någon tomt vid vattnet :/ men ska ändå kolla med kommunen vad som sejer

mvh andreas
 
Hemmakatten
Vi har fått strandskyddsdispens (liten insjö i Roslagen) så visst går det, men det gäller att förutsättningarna är de rätta. För vår del var argumentet att marken redan var ianspråktagen (dvs. det låg ett gammalt båthus vid sjön).

Dessutom hade vi anlitat arkitekter och lagt ner en ganska stor summa pengar för att arktiekterna skulle göra en presentation för byggnadsnämnden om hur husen vi ville bygga (och nu har byggt) skulle smälta in i miljön och störa naturen så lite som möjligt.
 
Ja, det går absolut, vi har minst fem dispenser, men det är tidsödande och ibland ett dj-kla jobb innan man får länsstyrelsens jurister att erkänna att dom inte kan lagen.:cool::D;)
 
Hemmakatten
Glömde; vanliga, mindre bryggor kräver inte bygglov.
 
Är det detaljplanerat område? Om det är detaljplan säger den precis hur du får göra. Jag har sjötomt och fick bygga 220m2 25m från vattnet, Planen i mitt område säger enplanshus max byggyta 220m2 sedan får man bygga hur nära stranden man vill
 
Hemmakatten skrev:
Glömde; vanliga, mindre bryggor kräver inte bygglov.
Hur stor brygga får man bygga utan strandskyddsdispens ?
 
Hemmakatten
Det handlar inte om strandskyddsdispens. Har man en sjötomt får man anlägga en brygga på sitt eget vattenområde. Vi pratar då om en normal brygga för bad och för att en eller ett par (egna) båtar skall kunna förtöjas där. När det börjör likna småbåtshamn så krävs det bygglov. Gränsen är något flytande. Vet att ett antal kommuner har börjat kräva bygglov för alla bryggor, men det är inte förenligt med PBL. Dvs.kommunerna "torskar" om man överklagar.

PS. vår brygga går ca 20meter ut i vatnet (på vår fasitghet, vårt vatten), den har en bredd på mellan 1,5m -3,0m. Den är bygglovsfri.
 
Redigerat:
Man får se upp lite, bryggan måste verkligen ligga nära huset, annars blir det problem..Har man en tomt som ligger en bit från stranden är det stopp även om man äger marken ner till vattnet. Samma gäller staket och liknande. Vi har strandbodar som knappt får användas..

Inom avgränsad tomtplats; sådana åtgärder (anordna gångvägar,
rabatter, sätta upp flaggstång, staket, brygga, bänk, murad eldstad
etc.) som utförs i omedelbar anslutning till befintligt bostadshus
eller inom ett område som efter tillstånd eller motsvarande, har
tagits i anspråk såsom tomt eller som i beslut om dispens avgränsats
som tomt, behöver ej tillstånd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.