Några bilder på pågående badrumsbygge; Grimm's Bildblogg - Badrum

Crap att detta forum inte tillåter fler än 5 direkta bildlänkar, vad det nu skulle göra, ni får surfa loss bäst ni orkar på min bildsida och läsa om vad varje bilds föreställer där istället.


Vi har inte hur mycket tryck som helst från pumpen, därför använder jag 22 mm's rör ÖVERALLT. Samtliga rör är lödda (rörkopplingar från Hornbach) med silverlod + fluss + gasol. I duschhörnan sitter en iBox från HansGrohe som är kopplad som standard mot takstrilen. Raindance på 240 mm men den tar bara 9 minutliter så det ska fungera (är f.ö. provkörd).

Badkaret matas också med en iBox men med bara en utgång. Badkaret får sitt inflöde via platsen för överfyllnadsskydd.

Läs bildtexterna och kommentera gärna. Fråga gärna.


/Mvh, Johan
PS Vi duschar fortfarande utomhus (7/12) å hoppas bli klara under julhelgen. Bilder kommer vart efter...
 
Alltid intressant med byggbilder, men om jag inte minns fel är det inte tillåtet med dolda rörskarvar och här finns måånga :)

Vad är det för tätskikt? Bostik?
 
Tillåtet? Du menar att ett försäkringsbolag inte ersätter en skada? Kanske det, men direkt olagligt, nä...
 
Tätskikt Kiilto...
 
Nej, menar natruligtvis enligt branchreglerna, men jag ska inte kasta sten i glashus för jag har inte följt dem heller :)
 
Tänker så här;
Vi gör ALLT själva. Jag har inget förtroende för hantverkare, tycker bara att allt jag ser utförs på ett sämre sätt än jag själv skulle vilja ha det. Nä, inte tekniskt kanske även om det brister otroligt mycket där med. Men finish och custom-lösningar, det går knappt att ta sig råd med det. Vi sätter sprätt på omkring 120 kkr i vårt bygge. Då räknar vi bara material. Ett sådant bygge men gjort med hantverkare hade kostat BETYDLIGT mer och dessutom inte innehållit de lösningar vi vill ha.

Då är valet enkelt.

Skulle det värsta inträffa (rejält läckage etc) så får vi lösa det själva i vilket fall. Jag släpper inte in en hantverkare i vårt hus mer än i absolut undantagsfall.

Just det där med rör, då resonerar vi så här;
Hantverkare jobbar med presskopplingar eftersom det går så snabbt och är en säker metod att få halv-monopol på. Verktygen kostar enormt mycket och dessutom är kopplingarna relativt dyra (i förhållande till lödkopplingar).

Lödning har varit legio tidigare och i vart i vår kåk fanns det gott om dolda lödningar. Förvisso med hårdlödning men i alla fall. Det har bara att göra med vad JAG litar på, inget annat. Jag har lärt mig att löda på rätt sätt och litar helt enkelt 100% på att grejorna håller. Alltså inget att ligga sömnlös över.

Slutligen, vad är det i en presskoppling som håller tätt? Till viss del pressas kopparn mot varandra men huvuddelen av tätningen utgörs av O-ringen i hylsdelen. Vad händer efter 8-10 år med O-ringar? Hur kan det vara godkänt att lägga dessa som dolda kopplingar? Jag tror att väldigt många kommer få väldigt stora problem i framtiden. Kanske inte bara beroende på O-ringen i sig men det faktum att så många hantverkare använder dem gör att några 10-tals procent av jobben är slarvigt gjorda eller stämplade med slitna verktyg.

Lödning däremot...

Den största faran med just våra dolda rör är att min väna hustru tenderar att borra först och fråga sedan. Men man kan ju alltid bättra sig ;-)


Jag menar att man med relativt enkla medel kan skapa sitt eget badrum men att man i vanlig ordning måste luta sig på t.ex. forum som detta. Kan jag hjälpa någon att besluta sig genom att visa hur jag gjort, då är det kul.


Ta det med att handla saker billigt t.ex..
Vi har handlat handfat, badkar, kranar från http://www.megabad.com
Toaletten tog vi från http://www.vvsonnet.se/
Rördelar kan man handla från http://www.rinkabyror.se/ men eftersom man aldrig kan planera allt perfekt är det bättre att ta strödelar från http://www.hornbach.se
Stora mängder glasblock tar vi också det från http://www.hornbach.se (som plockar hem från http://www.vitrosilicon.com.pl)
Det bambu-trägolv som ska på plats mellan de riktiga våtutrymmena kommer från http://www.nordicbamboo.se/
Istället för bara kakel kommer det hamna en del "glas-kakel" (mörkgrön T20, 30x10) på väggarna, kommer från http://www.svenskakakel.se/
Klinker plockar vi från http://www.kakeldax.se/ (Stig Kakel/Hisings Kärra)

Vi har lärt oss att kapa den hårda, svarta skiffer-klinkern med handhållen vinkelslip/diamantskiva. Allt annat är skit.
 
Håller med dig helt och hållet, hantverkare står inte på min plussida heller precis, har därför gjort allt själv förutom kakling (tyvärr) då jag vet att jag gör det betydligt noggrannare, snyggare och bättre än en stressad hantverkare, jag har ju tid att pula med mitt projekt kvällar och helger och min tid jostar ju gratis.

Därför lägger man mer än gärna ner en halvtimme eller timme extra lite här och där för att få allt perfekt, även om det inte böir funktionellt bättre att väggskivorna sitter 100% rakt utan sprickor eller hål så känns det ändå bättre i min själ att jag vet hur det ser ut där bakom.

Jag har ett par dolda skarvar i mitt bygge, "tyvärr" med presskopplingar, men samtliga kopplingar går att komma åt underifrån från krypgrund, så jag är inte särskilt orolig heller.
 
Någon här kan ju på skoj klura ut hur i h--vete jag lyckades köra med lödda 22 mm's anslutningar rakt in i iBox'en. Nej, jag har inte lött rören rakt in i skruvhylsorna när dessa redan var inskruvade ;o)
 
Murat lite i helgen...
P1040336.jpg
 
P1040365.jpg
 
snyggt!

Hur är glasbetong(?) ur värmesynpunkt?
 
Nja, vi gjorde faktiskt en maja med just glasen utåt;
Ska det vara rejält isolerat med lågt U-tal så finns bara korkade lösningar såsom dubbelt så djupa stenar, typ

news17.jpg

För att vara säkra på att slippa sprickor på grund av uschlig kvalité och få in maximalt med ljus, köpte vi dyra block med mycket ljus glasmassa (typ 60-65 kr/st) till just ytterväggen. Lite småkall yta men inget vi lider av.

Väggen som står inuti rummet är av "Polsk kvalité", utan att ha kollat gissar jag att de block som finns på Biltem (av alla ställen) för bara 13.30 kr/st är ungefär samma som våra från Hornbach för 15 kr/st. Man ska inte blanda dessa i samma vägg, det syns att dyrare glasblock är påtagligt vitare i glasmassan.

Valet var dock enkelt om man räknar kostnaden för hela inne-väggen.
Budgeterat för 12-14.000 kr, gick alltså på omkring 3-4000 kr...
 
Det går framåt, sakta, men ändå;

P1040441.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.